Kommentti: Suomen viestinaisten kultasauma ratkeaa tähän – pakottaako sää Suomen kovaan ratkaisuun Iivo Niskasen suhteen?

Naiset hiihtivät uskomattomat kaksi mitalia Suomeen! Isometsä analysoi naisten hiihtoja 8:43
Suomeen kaksi olympiamitalia: Jari Isometsä analysoi naisten kympin tapahtumat, jotka nostivat odotukset kattoon myös naisten viestin osalta.

Pekingin olympialaisten maastohiihtojen isäntäkaupungissa Zhangjiakoussa saadaan helmikuussa hyvin harvoin sateita, mutta lumipyry voi heittää oman mausteensa varsinkin miesten viestipäivään sunnuntaina. Sitä ennen naisten viestissä lauantaina huomio kohdistuu varsinkin kilpailun toiseen osuuteen, MTV Urheilun Ossi Karvonen kirjoittaa Zhangjiakousta.

Olympialaisissa tähän mennessä käydyt maastohiihtokilpailut ovat osoittaneet sen, että Suomen joukkue Anne KyllönenJohanna MatintaloKerttu NiskanenKrista Pärmäkoski lähtee lauantaiseen viestikisaan yhtenä kovimmista kultamitalisuosikeista. Sen rinnalle voi nostaa etukäteen Ruotsin ja Venäjän.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Niskanen ja Pärmäkoski ovat joukkueen kaksi kovinta hiihtäjää, ja olisivat sitä myös perinteisen osuuksilla. Tästä huolimatta Suomen valmennusjohto on säästänyt kovimmat pyssynsä vapaan osuuksille 3-4, sillä he ovat käytännössä ainoat vaihtoehdot kisan toiselle puolikkaalle.

Lauantaiaamu valkeni Zhangjiakoussa lumisateisena, mutta pyrytys hiipui käytännössä täysin aamupäivän aikana. Viestin aikana ei pitäisi ennusteen mukaan sataa.

Lumisade olisi saattanut jopa pelata Suomen pussiin, sillä perinteisen osuuksilla lumisateessa erojen tekeminen on hankalaa ensimmäisen hiihtäjän auratessa latua.

Nyt Anne Kyllösen pitäisi pystyä kontrolloimaan kisaa ja pysymään kärjen mukana avausosuudella.

Johanna Matintalo joutuu puolestaan kovaan paikkaan 2. osuudella. Hän saa vastaansa Therese Johaugin, Natalia Neprjajevan ja Ebba Anderssonin kaltaisia nimiä.

Listaus kärkimaiden viestijoukkueista jutun alla!

Niskanen ja Pärmäkoski pystyvät kyllä petraamaan Suomen asemia myös vapaan osuuksilla, mutta ero yllä mainittuihin maihin ei saa repsahtaa, vaikka varsinkaan Norjan ja Venäjän vapaan hiihtäjät eivät ole ennakkoon Suomen tasolla.

Ruotsilla on puolestaan heittää vapaan osuuksille Frida Karlsson ja sprintin olympiavoittaja Jonna Sundling. Niskasen ja Pärmäkosken haaste Ruotsia vastaan voi olla liian julma, jos kärki karkaa toisella osuudella. Ja etenkin silloin, jos useampi maa voi tehdä yhteistyötä Suomen edellä.

Toinen osuus ja Matintalon esitys ovat siis hyvin ratkaisevassa asemassa.  

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Reikiä tähän ennakkospekulaatioon voivat tehdä muun muassa raskaisen olympialatujen arvaamattomuus sekä suuryllätykset välinepuolella. Täydellisiä mahalaskuja sillä osastolla – kuten Ruotsin sukellus MM-viestissä vuosi sitten – ei ole odotettavissa, vaikka sää on muuttunut aiempaa lämpimämmäksi. Suomi on ollut välinekilpailussa tähän mennessä ehdotonta kärkeä. 

Pyryttääkö miesten viestissä?

Sunnuntaille eri sääpalvelut lupaavat puolestaan lumisadetta pitkin päivää. Tämänhetkisten ennusteiden mukaan lumipyry saattaisi tauota juuri viestin aikana (paikallista aikaa noin klo 15-17), mutta mahdollinen lumisade luo ainakin epävarmuutta huomiselle.

Kun lumisade vaikuttaa varsinkin perinteisen hiihtoon, se olisi mielenkiintoinen tekijä Suomen kannalta ennakkoon vahvimmalle osuudelle eli perinteisen 2. pätkälle. Se on ollut totutusti Iivo Niskasen näytöstä, ja tuore olympiavoittaja voisi iskeä siinä luun kurkkuun muille ja nostaa sillä tavalla Suomen mitalitoiveita, jos Zhangjiakoussa olisi poutasää.

Lumisade vaikeuttaa irtiottoja, joten menisikö huippukuntoinen Niskanen ainakin osittain hukkaan toisella osuudella, jos laduille pyryttää?

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Tästä syystä Suomen valmennusjohto varmasti ainakin harkitsee maailman parhaan perinteisen hiihtäjän siirtämistä kolmannelle, vapaalla hiihdettävälle osuudelle.

Jos valmennus päätyy odotettuun viestijärjestykseen, se on mallia Ristomatti HakolaIivo NiskanenPerttu HyvärinenJoni Mäki eli sama kuin kuudenteen sijaan päättyneessä MM-viestissä vuosi sitten. Yllätysvedossa, jossa lumisade katsotaan merkittäväksi tekijäksi, Niskanen ja Hyvärinen vaihtaisivat paikkoja.

Juttu jatkuu videon alla. 

Iivo Niskanen sauvoi sensaatiomaisesti olympiakultaan! Jari Isometsä kommentoi tuoreeltaan suomalaistrilleriä 5:33
Iivo Niskanen sauvoi sensaatiomaisesti olympiakultaan! Jari Isometsä kommentoi tuoreeltaan kilpailua.

Valinnoissa yritetään totta kai ennakoida myös päävastustajien mahdollisia kvartetteja. Suomella on miesten viestissä mahdollisuudet käytännössä mihin tahansa, joten varsinkin Venäjän ja Norjan valinnat kiinnostavat.

Miesten viestin valinnat ovat tiedossa lauantaina naisten olympiakilpailun jälkeen. 

Naisten viesti hiihdetään lauantaina kello 9.30 alkaen.

Viestijärjestyksiä naisten 4 x 5km kisassa:

(suluissa kyseisen hiihtäjän paras sijoitus ja matka Pekingin olympialaisissa)

Norja
Tiril Udnes Weng (9, sprintti)
Therese Johaug (1, yhdistelmä ja 10km)
Helene Marie Fossesholm (18, yhdistelmä)
Ragnhild Haga (29, yhdistelmä)

Venäjä
Julia Stupak (7, 10km)
Natalia Neprjajeva (2, yhdistelmä)
Tatjana Sorina (10, 10km)
Veronika Stepanova (7, spintti)

Suomi
Anne Kyllönen (16, 10km)
Johanna Matintalo (12, yhdistelmä)
Kerttu Niskanen (2, 10km)
Krista Pärmäkoski (3, 10km)

Yhdysvallat
Hailey Swirbul (32, 10km)
Rosie Brennan (4, sprintti)
Novie McCabe (24, 10km)
Jessie Diggins (3, sprintti)

Saksa
Katherine Saurbrey (11, 10km)
Katharina Hennig (5, 10km)
Victoria Carl (10, sprintti)
Sofie Krehl (11, sprintti)

Ruotsi
Maja Dahlqvist (2, sprintti)
Ebba Andersson (6, 10km)
Frida Karlsson (5, yhdistelmä)
Jonna Sundling (1, spintti)

Lue myös:

    Uusimmat