Iivo Niskasen pisteliäs kuitti aiheutti naurunremakan – tämä saattoi sulattaa Ristomatti Hakolan kisajännityksen

Suomen viestinaiset venyivät pronssille - tässä iloinen mitalihaastattelu 4:40
Suomen naiset näyttivät miehille viestimenestyksen mallia pronssillaan torstaina. Perjantaina on miesten vuoro yrittää.

Suomen miesten viestinelikkö yrittää perjantaina toistaa naisten torstaisen tempun ja ottaa mitalin Saksan Oberstdorfissa järjestettävissä pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailuissa.

Suomi lähtee miesten 4 x 10 kilometrin kilpailuun joukkueella Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen ja Joni Mäki. Suomi ei lukeudu mestarisuosikkeihin, mutta hyvä kokonaispanos esimerkiksi Rukan maailmancupissa ja Salpausselän maailmancupin viestin kakkossija ovat nostaneet toiveita pronssimahdollisuudesta.

Naiset näyttivät jo hienosti esimerkkiä 4 x 5 kilometrin viestin yllätyspronssillaan.

– Voitettu mitali. Studio oli tässä hotellilla ja jännitimme täällä, Niskanen kuittasi iltapäivän tapahtumat illan virtuaalisessa lehdistötilaisuudessa.

Suomen joukkueen henkeä parturoinnillaan nostattanut Niskanen piti ilmapiirin leppoisana myös pressissä. 

– "Rise" on sellainen varma ja luotettava avaaja, joka ei koskaan kaadu tai höntyile siellä, Niskanen sanoi ja sai koko viestiporukan repeämään nauruun. 

Tällä Niskanen viittasi Hakolan muutamiin kaatumisiin aiemmin uralla, ja muisti arvokisavoittaja naljailla myös joukkuekaverinsa kisajännityksestä. 

– Rauhallinen ja levollinen ennen starttia, niin siihen on kiva nojata, Niskanen jatkoi. 

Tammikuun lopussa Salpausselällä Suomen hiihtojärjestys oli Hyvärinen, Hakola, Niskanen ja Mäki. Viesti oli alimittainen 4x7,5 kilometriä, ja kovista kilpakumppaneista puuttui esimerkiksi Ranska.

Sijoitus oli silti hyvä, mutta jäi viestin lopun tapahtumien varjoon. Ankkuri Mäki taivutti loppusuoralla Venäjän Aleksandr Bolshunovin, joka huitoi suomalaista sauvoillaan ja taklasi kumoon maaliviivan jälkeen.

Venäjä hylättiin. Norja voitti ylivoimaisesti ja on perjantainakin ennakkosuosikki.

Neljä jokeria?

Oberstdorfin MM-kilpailuissakin Mäki on päässyt venäläisten ihon alle. Pariviestissä hän kukisti loppusuoralla Gleb Retivihin ja sinetöi Suomelle hopean Norjan kaksikon perässä. Hakola pysyi hyvin Bolshunovin kyydissä omilla osuuksillaan.

Vieläkö Mäellä on hihaässiä venäläisten varalle?

– Jos olemme vielä venäläisten mukana loppuratkaisussa, niin eiköhän jonkinlainen ässä vedetä sieltä esiin, Mäki vastasi STT:n kysymykseen samaan aikaan, kun vieressä istunut Hyvärinen kääri ankkurin paidan hihaa ylös.

– Neljä jokeria, joku viestinviejistä sutkaisi maskinsa takaa.

Suomen päävalmentaja Teemu Pasasen mukaan miesten joukkue mietti muutamia erilaisia hiihtojärjestyksiä.

– Tällaiseen päädyttiin. Sääennuste lupaa vesisadetta. Kelit ovat olleet aika mielenkiintoiset muutenkin, Pasanen viittasi erittäin lämpimään säähän.

Suomen joukkue luottaa siihen, että huolto onnistuu vaikeissa keleissä.

– Naisten viestistä näimme, että huolto on tilanteen tasalla, joten meillä on mahdollisuudet mihin vaan, Hakola paalutti.

"Latu on kova"

Hyvärinen avasi kisarupeamansa keskiviikkona 15 kilometrin vapaan 17. sijalla ja kuvaili suoritusta ok-hiihdoksi.

Niskasen yhdistelmäkilpailun 13. sija ja 15 kilometrin 18. sija sen sijaan herättävät paljon kysymysmerkkejä. Hän on saavuttanut urallaan paljon, mutta hänelläkään ei ole 4x10 kilometrin arvokisaviestimitalia.

– Pitkiä työpätkiä on, mutta korkeuserollisesti ei ole kaikista kovin rata, olympiavoittaja kuvaili perinteisen reittiä.

Vapaan osuuksilla Hyvärinen ja Mäki joutuvat kovaan testiin.

– Latu on kova. Pitää rytmittää hiihto oikein, ettei kuole puoleen matkaan. Lopussakin pitää olla vielä rahkeita, kun aletaan ratkaista sijoituksia. Yritän pysyä mukana siinä porukassa mikä tulee, säästää energiaa loppuun ja iskeä, kun paikka tulee, 4x10 kilometrin arvokilpailuviestin ensikertalainen Mäki suunnitteli.

Miesten viesti starttaa Suomen aikaa kello 14.15. 

Huippumaiden joukkueita miesten MM-viestiin:

Norja: Pål Golberg, Emil Iversen, Hans Christer Holund, Johannes Hösflot Kläbo

Venäjä: Aleksei Tshervotkin, Ivan Jakimushin, Artem Maltsev, Aleksandr Bolshunov

Suomi: Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen, Joni Mäki

Ruotsi: Johan Häggström, Oskar Svensson, Jens Burman, William Poromaa

Ranska: Hugo Lapalus, Maurice Manificat, Clement Parisse, Jules Lapierre

Oberstdorfin MM-hiihtojen päiväkohtaisen ohjelman näet tästä linkistä ja Suomen joukkueen tästä linkistä.

Lue myös:

    Uusimmat