Merkittävä mullistus Veikkausliigan johdossa – sisäpiiriläinen paljastaa turhautumisen taustalla: "Enää sellainen huutoäänestys ei ole mahdollinen"

Veikkausliiga tiedotti perjantaina uudistaneensa hallintomallinsa perinpohjaisesti. Jo pitkään vireillä ollut muutos vähentää merkittävästi yksittäisen seuran sanavaltaa liigan asioissa.

Jalkapallon pääsarjan Veikkausliigan hallituksen kokoonpano on jatkossa täysin erilainen kuin on tähän asti totuttu. Vuodesta 1990 ja yhdistyksen perustamisesta lähtien Veikkausliigan hallitus on koostunut puheenjohtajasta ja jokaisen seuran edustajasta.

Uunituoreen uudistuksen myötä hallituksessa istuu puheenjohtajan lisäksi enää korkeintaan viisi muuta jäsentä. Jatkossa liigan yhdistyskokous valitsee puheenjohtajan, kaksi liigan ulkopuolista asiantuntijajäsentä sekä kolme seurajäsentä.

Kahdelta ulkopuoliselta jäseneltä vaaditaan, että he eivät toimi minkään veikkausliigaseuran palveluksessa, seuran merkittävänä omistajana tai seuran hallituksen jäsenenä tai puheenjohtajana.

Hallituksen lisäksi Veikkausliigalla on jatkossa kolme valiokuntaa: myynti-, kilpailu- ja seurakehitysvaliokunta. Tavoitteena on jakaa seuroille näissä tasaisesti vastuuta.

MTV Urheilun haastatteleman sisäpiiriläisen mukaan turhautuminen Veikkausliigan aiempaan hallintomalliin on kytenyt kulisseissa jo pidempään, kun eripuraiset seurat ajoivat hallituksessa puhtaasti omia intressejään kokonaisuudesta piittaamatta.

Tyytymättömyys hallintojärjestelmään leimahti erityisesti runsas vuosi sitten, kun liigahallitus äänesti loppukauden kohtalosta koronaviruksen hankaloittamissa olosuhteissa. Sarja ajautui kiusalliseen tilanteeseen, kun puolet seuroista halusi keskeyttää kauden runkosarjaan ja tasan puolet pelata loppusarjat sovitusti.

Sisäpiiriläinen kuvailee silloista hallitustyöskentelyä epäammattimaiseksi ja kuppikuntaiseksi.

– Enää sellainen huutoäänestys ei ole mahdollinen, kun mukana on myös ulkopuolisia jäseniä ja seurojen määrä putoaa rajusti, sisäpiiriläinen sanoo.

Liigahallitus päätti vuosi sitten lopulta haudata ajatuksen loppusarjojen pelaamisesta, kun koronavirustartunnat ja niistä johtuneet karanteenisäännöt aiheuttivat loppusarjojen aikatauluttamiselle ylitsepääsemättömiä haasteita.

Tänä vuonna Veikkausliigan loppusarjat saadaan näillä näkymin maaliin ongelmitta. Lauantaina käynnistyy jo sarjojen neljänneksi viimeinen kierros.

Lue myös:

    Uusimmat