Merkelin lähtö politiikan huipulta vavisuttaa EU:ta – Orpo: Suomi kärsisi, jos EU hajaantuu

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) pitää tärkeänä, että CDU-puolueen puheenjohtajuudesta luopuva Angela Merkel on ilmoittanut jatkavansa Saksan liitokanslerina vuoteen 2021 asti.

Euroopan unioni kamppailee tällä hetkellä brexitin lisäksi Italian budjettikriisin ja ensi toukokuun EU:n parlamenttivaaleissa valtaan pyrkivien populistipuolueiden kanssa.

– Onneksi hän (Merkel) jatkaa liittokanslerina. Se on oleellista, koska Eurooppa on niin monella tavalla tien haarassa brexitin jälkeen. Meillä on nähtävissä Itä- ja Länsi-Euroopan sekä Pohjois- ja Etelä-Euroopan välistä kahtiajakautumista ja silloin me tarvitsemme vahvoja johtajia, jotka osoittavat suuntaa, Orpo sanoo MTV:n Uutisextrassa.

Orpon mukaan Merkelin lisäksi Ranskan presidentti Emmanuel Macron lukeutuu EU:n puolustajiin.

– Macron tekee erittäin tärkeää työtä, kun hän vaatii uudistamaan Euroopaa, mutta hän tarvitsee siihen vahvan Saksan liittokanslerin ja mielestäni Merkel on se, Orpo sanoo.

Merkelin ilmoitti luopuvansa puheenjohtajuudesta sen jälkeen, kun CDU-puolue kärsi kolauksen Hessenin valleissa.

– Toivottavasti hän saa sisäpoliittisen tilanteen rauhoittumaan ja oman puolueensa järjestäytymään uudelleen niin, että hänellä on vahva mahdaatti toimia ja käytännössä vahvimmalta paikalta johtaa Euroopan uudistamista. Se on ihan välttämätöntä, jotta Euroopan unioni kestää, Orpo sanoo.

– Suomi jos joku kärsisi, jos Euroopan unioni hajaantuu, Orpo toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat