Mainos

Meriveden nousu uhkaa kymmeniä ydinvoimaloita

YK:n raportin mukaan merenpintojen nousu jatkuu ainakin seuraavat tuhat vuotta. Ydinvoimalat rakennetaan yleensä meren rannalle, koska ne tarvitsevat paljon lauhdevettä. Ydinvoimalat ovat kasvattaneet suosiota, koska ne eivät tuota ilmaan hiilidioksidia.

Kymmeniä maailman ydinvoimaloita uhkaavat nousevat merenpinnat ja rajut myrskyt, jos voimayhtiöt eivät käytä miljoonia suojellakseen niitä ilmastonmuutoksen seurauksilta.

Ydinvoimalat tarvitsevat suuret määrät lauhdevettä, ja siksi ne rakennetaan tavallisesti meren rannalle tai jokien varteen. Kaikki Britannian käytössä olevat ydinvoimalat, suurin osa japanilaisista ja monet yhdysvaltalaisista voimaloista ovat rannikolla.

Kasvava huoli ilmaston lämpenemisestä on lisännyt ydinvoiman suosiota, koska se ei suolla taivaalle hiilidioksidia, kasvihuoneilmiön tunnetuinta aiheuttajaa.

YK:n perjantaina julkaistavan raportin mukaan merien pinnat jatkavat nousua ainakin seuraavat tuhat vuotta. Pelkästään kohonnut merenpinta ei muodostaa suurta vaaraa, mutta yhdistettynä rajuihin myrskyihin tilanne muuttuu.

- Tulevaisuuden lämpimämmässä ilmanalassa hyökyaallot näyttäisivät kasvavan nykyisestään, sanoo tutkija Keith Fenwick, joka työskentelee Britannian ilmatieteen laitoksessa ja on tutkinut ilmastonmuutoksen aiheuttamia uhkia voimayhtiö British Energylle.

Ilmatieteen laitos ennustaa, että jos kasvihuonekaasujen päästöt pysyvät nykytasolla, tyrskyt voivat kohota 1,7 metriä nykyistä korkeammalle esimerkiksi englantilaisen Sizewellin ydinvoimalan edustalla vuosisadan vaihteeseen mennessä.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.