Mainos

Merita-Nordbanken paransi myyntivoitoilla

Merita-Nordbankenin alkuvuoden voitto lähes kaksinkertaistui viime vuodesta. Tammi-maaliskuun tulosta kohensi erityisesti Sammon osakkeiden myynti ja pankin omistuksen vähentäminen Ruotsin suurimmassa kiinteistöyhtiössä Nordisk Rettingissä.

Ruotsalais-suomalainen pankki teki nyt liikevoittoa hieman päälle 3,1 miljardilla markalla. Ilman suuria myyntivoittoja tulos olisi ollut noin 1,7 miljardia markkaa. Vuotta aiemmin myyntivoitoista putsattu tulos oli hieman vaille 1 miljardi ja koko liikevoitto hieman vaille 1,9 miljardia markkaa. Myyntivoittojen ohella aiempaa enemmän rahaa koottiin mm. arvopaperikaupan, valuuttatoiminnan ja muiden vastaavien toimien palkkioista ja provisioista.

Sen sijaan perinteisestä pankkitoiminnasta eli luottojen myynnistä ja talletusten ostosta katetta kertyi melko tarkalleen sama summa kuin vuotta aiemmin eli hieman vaille 2,7 miljardia markkaa, vaikka erityisesti Ruotsissa luottojen kysyntä lisääntyi. Korkojen laskun myötä niistä saatiin kuitenkin tuottoja aikaisempaa vähemmän. Varatoimitusjohtaja Eira Palin-Lehtisen mukaan muiden tuottojen lisääminen ja lisääntyminen on tärkeä osa liikepankin toimintaa, vaikka runsaat puolet pankin tuotoista tulee edelleen luotoista ja talletuksista. Alkuvuoden tulosta hän luonnehtii hyväksi.

Luottotappiota palautui lähes 0,5 miljardilla

Alkuvuoden tulosta paransi myös jo kirjattujen luottotappioiden palautuminen. Palautuksia tuli noin 450 miljoonalla markalla. Summaan sisältyy kylmätiloja ja -laitteita valmistavan Huurteen myynti. Kaiken kaikkiaan luottotappioita syntyi nettomääräisesti 230 miljoonalla, mikä on vajaat 20 miljoonaa vähemmän kuin vuosi sitten. Pankkiryhmä on jo aiemmin arvioinut, että luottotappioiden määrä pysyy tänä vuonna poikkeuksellisen pienenä.

Pankkien yhdistämisen korostetaan edistyvän suunnitellusti. Alkuvuodelle kirjattiin yhdistämisestä aiheutuvia kuluja 95 miljoonaa markkaa. Kaikkiaan kulujen arvioidaan olevan noin 590 miljoonaa markkaa, mistä kaksi kolmannesta tullee Palin-Lehtisen mukaan tälle vuodelle. Hyödyistä päästään nauttimaan täysimääräisesti kolmantena vuonna, jonka jälkeen hyvää pitäisi kertyä vuosittain 700 miljoonaa markkaa. Arviot kuluista ja hyödyistä eivät ole muuttuneet.

Kiinteistöistä pyritään eroon

Pankkiryhmän kiinteistöjen arvo oli kauden lopussa 22 miljardia markkaa. Valmistelut kiinteistöomaisuuden vähentämiseksi jatkuvat. Osa tätä on valtion ja Merita Kiinteistöjen omistaman Spondan osakkeiden myynti. Palin-Lehtinen korosti, että tarkkoja suunnitelmia ei ole julkistettu eikä kaikista edes ole valmiita suunnitelmia. Hän lisäsi, että kiinteistöjen myyntiin on varattu 6-7 vuotta. Myyntiin on menossa noin 80 prosenttia kiinteistöistä. Jäljelle jäävä osa on pankin omassa käytössä. Valtaosa pankin suuresta kiinteistömassasta on Suomessa.

Kulusuhdetta pyritään edelleen parantamaan

Ilman Sammon ja Nordisk Rettingin myyntivoittoja tuottojen ja kulujen suhde oli 1,7 eli jokainen käytetty markka toi tuottoja 1,7 markalla. Mukana eivät ole luottotappiot. Jos myyntivoitot otetaan mukaan, lukema kohenee 2,2:een. Eira-Palinin mukaan tuottojen ja kulujen suhde on vielä hieman alle tavoitteen, mutta jo tyydyttävällä tasolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.