Merita ja Nordbanken kinaavat henkilöstön kannustustavoista

Merita ja Nordbanken ovat ajautuneet kahnaukseen henkilöstön kannustintavoista. Nordbanken ei hyväksy Meritan tapaa ottaa avainhenkilöt osakkaiksi osakevälityksessä. Merita uhkaa nyt menettää pankkiiriliikkeensä avainhenkilöitä muualle.

Pääjohtaja Hans Dalborg haluaa nostaa Merita-Nordbankenin vahvaksi investointipankkipuolella. Muutos näkyy Suomea selvemmin Ruotsissa, sillä Nordbanken on tällä alueella pieni tekijä. Viime vuodesta muistetaan parhaiten meklarin tekemä petos.

Ruotsalaisia on alkanut närästää Merita Pankkiiriliikkeen käytäntö ottaa avainhenkilöt yhtiön osakkaiksi. Ruotsissa tämä kannustintapa on vieras, kun taas Suomessa melkein kaikki pankkiiriliikkeet houkuttelevat valioyksilöitä yhtiön osakkuudella.

Yhtenäistä tapaa palkita etsitään

Merita ja Nordbanken hakevat nyt yhteneväistä tapaa palkita ihmisiä. Keskeneräisistä suunnitelmista ei kerrota, mutta todennäköisesti Merita Merita-Nordbanken alkaa toden teolla hakea tuottoja omaisuudenhoidosta ja osakevälityksestä. Merita on tässä paljon Nordbankenia edellä, mutta etumatkasta voi tulla myös pulmia. Pankkiiriliike ei enää voi kilpailla sijoitusammattilaisista tarjoamalla osakkuutta.

Meritassa varainhoitobisnes on eriytetty omiksi tytäryhtiöiksi, kun Nordbankenissa ne ovat pankin osia. Pankkiiriliikkeen 70 työntekijän joukossa on 15 osakasta. Näistä pääanalyytikko Elina Timonen lähtee talosta maaliskuun lopussa opintoja jatkamaan. Merita on purkanut henkilöstön osakkuudet kolmessa muussa tytäryhtiössä toissa vuonna, kun niiden vetäjä Harri Hollmen siirtyi Leonian johtoon.

Nordbanken luopui investointipankistaan laman aikana ja keskittyi vähittäispankkitoimintaan. Suomessa Merita on ollut vahva varainhoidossa. Merita Pankkiiriliike on Helsingin pörssin suurin osakevälittäjä.
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat