Mainos

Merita havittelee norjalaispankkia

Merita-Nordbanken havittelee Norjan toiseksi suurinta pankkia Christiania Bankia. Se on valmis maksamaan osakkeista 24,3 miljardia Norjan kruunua eli runsaat 17 miljardia markkaa. Pankin suurin omistaja on Norjan valtio 35 prosentin osuudella.

Norjan hallituksessa ja puolueissa on erilaista näkemystä myyntiin. Osa ei halua myydä pankkia ulkomaalaisille, osa haluaa varmistaa, että hinta on varmasti oikea. Merita-Nordbanken on pistänyt tarjouksen ehdoksi, että 90 prosenttia omistajista hyväksyy sen.

Christiania Bankin hallituksen puheenjohtaja Harald Arnkvaern suhtautuu myönteisesti myyntiin. Hänen mukaansa kauppa hyödyttää sekä pankkia että asiakkaita. Merita-Nordbanken on hakenut pohjoismaisia kumppaneita siitä saakka kun se muodostettiin 1997. Koon kasvattamista on pidetty välttämättömänä koko ajan muuttuvassa maailmassa.

Siitä muistutti tänään myös pankin hallituksen puheenjohtaja Jacob Palmstierna. Hänen mukaansa ovi on edelleen avoin myös tanskalaiskumppanille, mutta "nyt on norjalaisten päivä". Hallituksen varapuheenjohtaja Vesa Vainio muistutti, että norjalaispankin eritysalueista, kuten laivanvarustuksesta ja öljyalasta, pankki saa lisää uusia vahvuuksia.

Vesa Vainio

Samalla kun pankki julkisti ostotarjouksen, se kertoi suunnitelmistaan yksinkertaistaa rakennetta. Sitäkin on tiedetty odottaa, sillä nykyinen rakenne tehtiin välivaiheen malliksi. Jos suunnitelma toteutuu ja pankin omistusyhtiön kotipaikka muuttuu Suomesta Ruotsiin, pankin omistajat joutuvat maksamaan osingoistaan pääomaveron. Se on nyt 28 prosenttia. Muutoksen ehtona on 90 prosenttia äänistä.

Suomalaisilla pienomistajilla on nyt noin 14 prosenttia äänistä. Pankin hallitus suosittelee tarjouksen hyväksymistä, koska siitä saatavat edut ovat haittoja suuremmat. Hallituksen mukaan nyt rakenteessa on juridisia ja verotuksellisia riskejä. Lisäksi osakkeen hinta on ollut Helsingissä halvempi kuin Tukholmassa.
(MTV3-STT)
Tarja Jokelan Seitsemän uutisten juttu Merita-Norbankenin hankkeesta. (2:03) Äänessä myös Merita-Nordbankenin hallituksen varapuheenjohtaja Vesa Vainio.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.