Mainos

Merimieskiista valtakunnansovittelijalle

SAK:laisen Merimies-unionin ja STTK:laisten päällystöliittojen välinen kiista ulkomaisten merimiesten palkkauksesta siirtyi valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen soviteltavaksi.

Suomen Merimies-Unioni


Salonius tapasi tänään kiistan osapuolet ja neuvottelujen sovittiin jatkuvan maanantaina aamupäivällä. Osapuolet kartoittivat perjantaina suomalaisen merenkulun kilpailukykyyn liittyviä kysymyksiä ja eräiden alusten miehitykseen ja palkkaukseen liittyviä erimielisyyksiä. Samalla sovittiin siitä, että jatkoneuvottelujen pohjaksi tehdään myös kustannusselvityksiä. Osapuolet keskeyttävät myös kaikki painostustoimet, jotka saattaisivat häiritä neuvotteluilmapiiriä, valtakunnansovittelijan toimistosta kerrottiin perjantai-iltana.

Puolalaisten merimiesten palkkaaminen Finnlines-varustamon kahdelle Suomen lipun alla purjehtivalle rahtilaivalle johti hankaliin järjestöjen välisiin kiistoihin. Niiden on pelätty laajenevan työmarkkinoiden toimintaa vakavasti haittaaviksi rajariidoiksi. Merimies-unioni on syyttänyt päällystöliittoja siitä, että ne ovat yhdessä työnantajapuolen kanssa tuomassa halpatyövoimaa suomalaislaivoille. Viime viikolla STTK:laiset liitot erotettiin unionin vaatimuksesta kuljetusliittojen yhteisestä kattojärjestöstä

Alkuviikosta Finnlines sekä Suomen laivanpäällystöliitto ja Suomen konepäällystöliitto tuomitsivat Merimies-unionin ja sitä tukevan AKT:n Finnlinesiin kohdistamat toimet. Päällystöliitot ovat mielestään tehneet sopimukset nimenomaan turvatakseen suomalaisten merimiesten työpaikkojen säilymisen. Vaihtoehtona olisi ollut alusten ulosliputus.

Ulkomaisiin merimiehiin sovelletaan nyt SAK:laisen Merimies-unionin sopimuksen sijaan päällystöliittojen ja Finnlinesin solmimaa sopimusta Merimies-unioni saartoi viikonvaihteessa Finnlinesin aluksen Rauman satamaan ja maanantaina toisen Helsinkiin ulkomaisen työvoiman käytön vuoksi. Torstaina Oihonna- ja Finnmerchant-alukset joutuivat saartotoimien kohteeksi myös Saksassa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.