Meri-Lappi ja Mehiläinen kiirehtivät sopimusta, jottei hallitus ehdi rajoittaa jättiulkoistusta lailla: "Olimme puun ja kuoren välissä"

Meri-Lappi kiirehtii sopimusta Mehiläisen kanssa ennen tiukennettua rajoituslakia 2:09

Meri-Lapissa kiirehditään sopimuksen allekirjoittamista Mehiläisen kanssa, jotta tiukennettu rajoituslaki ei torppaa pitkään suunniteltua yhteistyötä. Sen mukaan sosiaali- ja terveyspalveluista on mahdollista ulkoistaa vain 30 prosenttia nykyisen 50 prosentin sijaan.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Ritva Sonntag pitää loppusuoralla olevien sopimusten allekirjoittamista jo lähes varmana.  

– Meillä on valtuustojen päätökset alueelta, hankintapäätös tehty, sopimusneuvottelut käyty ja lisäksi kunnat ovat valtuuttaneet valtuutetut allekirjoittamaan sopimuksen.

Mikäli yhteisyritys Mehiläisen kanssa toteutuu, monet erikoisalat, kuten tehohoito ja anestesia, jatkavat Länsi-Pohjan sairaalassa Kemissä, eivätkä siirry Ouluun tai Rovaniemelle. 

Kemin kaupunginhallituksen ensimmäisen varapuheenjohtajan Pekka Tiitisen mukaan yhteisyritys Mehiläisen kanssa on paras ratkaisu tässä tilanteessa.

– Tietysti moni olisi halunnut maakunnallista ratkaisua, mutta kun hallitus on vienyt asian tähän pisteeseen, niin tämä on ainoa ratkaisu. Olimme vähän puun ja kuoren välissä. 

Huoli työpaikoista ja palveluista

Kemissä sotesoppaa seurataan suurella mielenkiinnolla. Timo Hietalahtea mietityttää palveluiden mahdollinen karkaaminen sadan kilometrin päähän.

– Jos sattuu joku äkillinen juttu, esimerkiksi veritulppa tai joku muu kiireellinen vaiva, niin kerkeääkö sitten enää sairaalaan?

Huolta paikallisissa herättää myös työpaikkojen säilyminen.

– Vähän ristiriitaisilla mielin olen asiaa seurannut, erityisesti työpaikkojen kohtalo mietityttää, Riikka Kanniainen sanoo. 

Rajoituslaki astuu voimaan vuoden alussa.

Lue myös:

    Uusimmat