Mainos

Lapissa velloo Mehiläinen-gate – "Veronmaksajien rahoja monikansalliselle yritykselle"

9:09

Lapissa päätettiin alkuviikosta tehdä maan suurin Sote-ulkoistus. Itse uudistusten läpivienti on vielä pahasti kesken.

Kemin valtuusto hyväksyi maanantaina äänin 22-21 sen, että sairaanhoitopiiri perustaa yhteisyrityksen Mehiläisen kanssa. Muissa kolmessa Meri-Lapin kunnassa tehtiin samanlainen päätös.

Yhteisyritys ottaa vastatakseen Meri-Lapin terveydenhuollosta erityissairaanhoitoa myöten 15 vuodeksi. Sopimuksen arvo on 1,1 miljardia euroa.

Huomenta Suomessa vierailleet lappilaiset kansanedustajat hämmästelevät päätöstä. Sinisten kansanedustaja Matti Torvinen kertoo tutustuneensa tarkoin sopimusasiakirjoihin. Torvinen kutsuu yhteisyritystä Mehiläinen-gateksi, Meri-Lapin puhallukseksi.

– Tässä käytännössä siirretään suomalaisten julkista omaisuutta ilmaiseksi monikansalliselle, ulkosuomalaisten omistamalle pörssiyhtiölle. Täysin käsittämätöntä, Torvinen sanoo.

Sdp:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä on samoilla linjoilla. Hänen mielestään kuntapäättäjät ovat hypänneet tuntemattomaan.

– Harmittaa lähtökohtaisesti, että veronmaksajien rahoista osa menee sijoittajille. Kyllä Mehiläisen taustayhtiöissä on ollut isot juhlat. Verkkoon saatiin iso kala.

– Torvinen sanoo, että kokoomus on ajanut omaa asiaansa lobbaamalla ja jarruttamalla. Tavalliset ihmiset ovat olleet tietämättömiä ja peloissaan siitä, että Meri-Lapin terveyspalvelut katoavat. Torvisen mukaan yhteistoiminta Lapin sairaanhoitopiirin ja Länsipohjan sairaanhoitopiirin välillä loppuu, kun Mehiläinen astuu kuvaan.

– Tosiasiassa Länsipohjassa päivystykset tulevat loppumaan, koska synnytykset loppuvat. Käytännössä Meri-Lapin kunnat luovuttavat monikansalliselle yhtiölle myydä palvelujaan superrikkaille ruotsalaisille Haaparantaan.

– Ulkoistamisratkaisulla synnytykset ovat todella loppumassa, Ojala-Niemelä sanoo.

Ojala-Niemelä nostaa esiin Lapin yhteisen maakuntamallin rakentamisen. Yhteisymmärrykseen ei ehditty päästä.

Reijo Ruokanen kirjoittaa MTV:n nettikolumnissaan kahdesta vihamiehestä maakuntamallia rakentamassa. Ruokasen mukaan Rovaniemen mielestä Meri-Lapin kuntia ei yhdistä mikään muu kuin Rovaniemi-viha. Ja Meri-Lapissa tuota asennetta pidetään taas yhtenä esimerkkinä rovaniemeläisten koppavuudesta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja