Mehiläinen voitti Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin yhteisyrityskilpailutuksen

Mehiläinen on voittanut Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin yhteisyrityskilpailutuksen. Sairaanhoitopiirin hallitus teki hankintapäätöksen kokouksessaan tänään.

Päätös oli äänestyspäätös, jossa kolme hallituksen jäsentä oli hankintapäätöksen teon kannalla ja kaksi olisi siirtänyt päätöksenteon jatkovalmisteluun. 

Lisäksi päätöksestä jättivät eriävän mielipiteen kaksi hallituksen jäsentä Eero Ylimartimo ja Marjo Muhonen sekä esittelijänä toiminut Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärvi.

Useat Meri-Lapin kunnat päättivät maanantaina ulkoistaa sote-palvelunsa. Ulkoistamispäätösten taustalla on muun muassa huoli siitä, että pikkupaikkojen palvelut huononevat nykyisestä.

Alueen kunnissa ei haluta, että tulevan maakunnan huollettavina palvelut keskittyisivät entistä enemmän suuriin kaupunkeihin pitkien etäisyyksien päähän.

"Ratkaisu turvaa palvelut laajempana kuin maakunta tarjoaisi"

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Ritva Sonntag ei arkaile kertoa mielipidettään sairaanhoitopiirin ratkaisusta.

– Tässä on kaksi huonoa vaihtoehtoa, joista valittiin pienempi paha, hän toteaa STT:lle puhelimitse. 

Suurempi paha Sonntagista olisi ollut maakunnan esittämä vaihtoehto, joka takaisi Länsi-Pohjan kuntiin ainoastaan perusterveydenhuollon päivystyksen.

– Eli yönaikainen leikkaustoiminta, anestesiologia ja tehohoito olisivat kaikki pois täältä. Esimerkiksi umpisuolen poistoja tai ultraäänitutkimuksia ei voisi täällä tehdä. Meille jäisi polikliinistä toimintaa, Sonntag listaa. 

– Sellaista riskiä me emme halua ottaa. Meillä on täällä isoa teollisuutta, paljon liikennettä ja ahtaat tiet. Tämä on ainoa ratkaisu, joka turvaa palvelut alueelle laajempana kuin maakunta tarjoaisi, Sonntag selventää.

"Valtuustojen nostamat epäselvyydet käydään läpi neuvotteluissa Mehiläisen kanssa"

Seuraavaksi sairaanhoitopiiri valitsee neuvottelijat, jotka alkavat laatia palvelusopimusta Mehiläisen kanssa, Sonntag kertoo. Neuvotteluissa käydään yksityiskohtaisesti läpi, miten palvelut tulevaisuudessa järjestetään.

– Neuvotteluissa käydään läpi myös asioita, joita on nostettu esille valtuustoissa epäselvinä.

Neuvotteluiden tavoitteena on Sonntagin mukaan, että hankintasopimus olisi valmis ennen rajoituslakiin väläyteltyjä muutoksia.

Hallitus aikoo jatkaa sote-palvelujen ulkoistusten ja investointien rajoituslain tiukentamista.

Voimassa olevan lain mukaan laajoihin ja pitkäkestoisiin sopimuksiin on sisällytettävä irtisanomisehto, jos ulkoistus koskee yli 50:tä prosenttia kunnan tai kuntayhtymän sote-palveluista ja sopimuksen kesto on yli 5 vuotta.

Tällöin tuleva maakunta voi irtisanoa sopimuksen laissa säädettyjen edellytysten täyttyessä.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan palvelusopimukseen pitäisi laittaa irtisanomisehto aina silloin kun ulkoistus koskisi yli 30:tä prosenttia kunnan tai kuntayhtymän vastuulla olevista sote-palveluista ja kun sopimus jatkuisi vuotta 2020 pidemmälle. Sen mukaan maakunnalla olisi tällöin oikeus irtisanoa sopimus korvauksetta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) toivoi keskiviikkona, että sote-uudistukseen liittyvän rajoittamislain muutokset tulisivat voimaan ensi vuoden alusta.

– Yhteisyrityksen perustaminen etenee tämän hetkisen lainsäädännön mukaan täysin lainmukaisesti, Sonntag toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat