Mainos

Mehiläinen kärkkyy isoa sote-diiliä pohjoisessa

STM:n ylijohtaja: Lapin maakunnan itsenäisyys voi olla uhattuna Meri-Lapin sote-ratkaisujen takia.

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikön Kirsi Varhilan mukaan Lapin maakunnan itsenäisyys voi olla uhattuna Meri-Lapin sote-ratkaisujen takia.

Meri-Lapin kuntien ensi viikon sote-päätökset voivat keikuttaa koko maakuntaa. Iso osa sote-palveluista ja rahoista saatetaan lyödä kiinni yksittäiselle yritykselle Meri-Lapissa 15 vuodeksi. Yrityksen enemmistöomistajaksi on vahvoilla Mehiläisen ryhmittymä.

Varhila sanoo suoraan, että sote-uudistuksen jälkeinen Lapin maakunta ei pysty toimimaan, jos kolmasosa rahoituksesta on betonoitu pitkien sopimusten myötä.

– Kyllä maakunnan toimintaedellytykset tuossa hyvin viedään. Yhteisyritys ei sinänsä sitä aiheuta, mutta yrityksen puitteissa tehtävä ulkoistus, ilmeisesti Mehiläisen kanssa, tuottaa maakunnalle aikamoisen haasteen palvelustrategian ja palveluverkoston suunnittelun suhteen, Varhila sanoo STT:lle.

Jos kaavailtuun ratkaisuun Meri-Lapissa päädytään, Varhilan mukaan olennaista on, millainen sopimus ulkoistuksesta tehdään.

– Olen ymmärtänyt, että siellä on aikamoiset sanktiosakot, jos sopimus irtisanotaan ennenaikaisesti. Olen kuullut kymmeniä miljoonia euroja olevia summia. Se aiheuttaa maakunnalle tilanteen, että maakunta on saman tien äkillisen muutostuen maakunta. Aika nopeasti alkavat neuvottelut, joudutaanko maakunta liittämään johonkin toiseen maakuntaan, jos se ei taloudellisesti pysty tuottamaan peruspalveluita, Varhila sanoo.

"Järjestely ei maakunnan rahoja syö"

Tällä viikolla kerrottiin, että sosiaali- ja terveysministeriö selvittää Lapin sote-palvelujen toteuttamista osana maakunta- ja sote-uudistusta. Selvityshenkilöiksi on nimetty Maija Rask ja Hannes Manninen.

– Tässä kohtaa toivoisi, että poliittinen päätöksentekijä odottaisi sen verran, että saisi nämä selvityshenkilöiden näkemykset käyttöönsä, mutta toki itsenäisiä kuntiahan kunnat siellä ovat ja voivat yhteisyrityksen perustaa, kunhan samalla huolehtivat perustuslain velvoitteesta taata julkisilla palveluilla asukkaiden peruspalvelut, Varhila sanoo.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueen kuntien on tarkoitus päättää yhteisyrityksen perustamisesta ja sairaanhoitopiirin laajennetun kuntayhtymän perussopimuksesta kunnanhallituksien kokouksissa ensi maanantaina. Aikeena on ollut, että Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin hallitus päättäisi ensi perjantaina yhteisyrityskumppanin hankinnasta.

Länsi-Pohjan sote-projektin johtaja Seija Parviainen muistuttaa, että asiaa on valmistelu jo toistakymmentä vuotta. Vaikka rahoitus sidotaan 15 vuodeksi, Parviaisen mielestä ratkaisu yltää sotessa asetettuihin säästötavoitteisiin.

– Tässä on lähdetty siitä, että tämä Länsi-Pohjan järjestely ei maakunnan rahoja syö.

Mehiläisestä ei asiaa kommentoitu perjantaina, koska hankintapäätös on keskeneräinen. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.