Mepit vaativat toimia yleislaturin suhteen – aikaraja komissiolle asetettu

7:39
Videolla kerrotaan, miten älylaitteet vaikuttavat lasten näköön.

Mepit vaativat yleislaturien käyttöönottoa varten sitovia sääntöjä heinäkuuhun mennessä, kertoo Euroopan parlamentti tiedotteessaan.

EU-parlamentti vaati torstaina hyväksymässään päätöslauselmassa, että kaikkiin matkapuhelimiin otetaan käyttöön yhteislaturi. Lisäksi mepit vaativat "EU:n sääntelytoimia, joilla vähennetään elektroniikkajätteen määrää" sekä "annetaan kuluttajille mahdollisuus tehdä kestäviä valintoja".

Päätöslauselma sai äänestyksessä puolelleen 582 ääntä. 40 äänesti vastaan ja 37 tyhjää.

Parlamentin mukaan komission tulee hyväksyä viimeistään tämän vuoden heinäkuussa vuoden 2014 radiolaitedirektiiviä täydentävä delegoitu säädös, jossa määritellään standardi kännyköiden yleislaturille. Vaihtoehtoisesti pitää esittää muita tarvittavia lainsäädännöllisiä toimenpiteitä samalla aikataululla.

Mepit vaativat komissiolta toimia

Meppien mukaan EU:n tulee innovoinnille haittaa tuottamatta varmistaa, että yleislaturiin liittyvää lainsäädäntöä "tarkastellaan säännöllisesti", jotta tekninen kehitys voitaisiin ottaa huomioon. Tutkimus ja innovointi ovat eurokansanedustajien mielestä tärkeitä nykyisten teknologioiden parantamisen ja uusien ratkaisujen keksimisen kannalta.

Parlamentti kehottaa komissiota suorittamaan toimenpiteitä, joilla varmistettaisiin erilaisten langattomien latureiden yhteensopivuus erilaisten mobiililaitteiden kanssa. Komission tulee myös harkita lainsäädäntöaloitteita, jotta johtoja ja latureita kierrettäisiin EU-maissa nykyistä enemmän.

Lisäksi komission tulisi varmistaa, että kuluttajan ei tarvitse ostaa uusia latureita, kun hän ostaa uuden laitteen. Komissiota kehotetaan edistämään toimia, joiden myötä laite ja laturi myytäisiin erikseen. Toisaalta toimet eivät saisi johtaa siihen, että kuluttajahinnat nousisivat.

Aiemmin kyse lähinnä kannustuksesta

Vuoden 2014 radiolaitedirektiivissä vaaditaan yleislaturien kehittämistä. Siinä komissiolle annetaan tehtäväksi toimia tämän suhteen delegoidun säädöksen muodossa.

Tähän mennessä komissio on lähinnä kannustanut matkapuhelinvalmistajia kehittämään yleislatureita. Parlamentin ja neuvoston toiveita tämä ei ole vastannut. Toisaalta edistystä on myös tapahtunut, sillä vuonna 2009 markkinoilla oli 30 erilaista laturia ja nyt kolme.

Mepit ovat huolissaan myös elektroniikkaromun määrässä. He toteavat, että joidenkin laitteiden lyhyt elinikä lisää romun määrää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja