Näin päätäitartuntoja, kihomatoja ja syyhypunkkeja hoidetaan – "Hyvä ennalta ehkäisevä konsti"

Millaisia toimia havainto täitartunnasta aiheuttaa päiväkodissa? 1:22
Millaisia toimenpiteitä ilmoitus päätäistä aiheuttaa päiväkodissa ja millaisia terveisiä päiväkodista lähetetään täitartuntojen suhteen perheille?

Syksy tuo tullessaan päätäi-, kihomato- ja syyhypunkkitartuntoja, joita voidaan yrittää jossain määrin ehkäistä, mutta vähintäänkin hoitaa. Asiantuntija kertoo, miten.

Päätäi-, kihomato- ja syyhypunkkitartunnat liittyvät yleensä juuri syksyyn ja kevääseen, jolloin lapset palaavat loman jälkeen päiväkotiin ja kouluun.

– Kun toiminta alkaa elokuussa, menee pari–kolme kuukautta, kun tulee ensimmäiset päätäitartunnat tai tieto tartunnasta, Helsingin Vallilassa sijaitsevan päiväkodin johtaja Vera Tarvonen kertoo Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Tarvosen havaintojen mukaan kihomatotartunnat olisivat vähentyneet viime vuosina päiväkodeissa, mutta ilmoitukset päätäistä ovat edelleen vuosittaisia.

Marttaliiton kehittämispäällikkö Taru Karonen muistuttaa, etteivät täi- tai kihomatotartunnat liity huonoon hygieniaan.

– Kyllä nämä sellaisia opportunistiötököitä ovat, että kun on joku pää tai keho tarjolla, kyllä ne siihen tarttuvat kaikesta huolimatta, Karonen toteaa.

Katso yllä olevalta videolta, millaisia toimenpiteitä ilmoitus päätäistä aiheuttaa päiväkodissa ja millaisia terveisiä päiväkodista lähetetään täitartuntojen suhteen perheille. Koko Viiden jälkeen -osion voit katsoa jutun lopusta löytyvältä videolta.

Kuinka usein lapsen pää kannattaa tarkistaa täiden varalta?

Päätäi on ehkä kaikkein yleisin lasten loinen, se on pituudeltaan vain pari millimetriä ja väritykseltään läpikuultava.

Terveyskirjaston mukaan päätäi puree hiuspohjaan, ja puremat aiheuttavat kutinaa. Pistemäiset puremajäljet punoittavat selvästi. Aina oireita ei kuitenkaan ole.

Miten tulisi toimia, jos lapsella todetaan päätäitä?

– Ensimmäisenä pitää hengittää syvään pari kertaa ja muistuttaa itseään siitä, että ne eivät ole vaarallisia ja ne eivät kanna mitään tauteja. Vaikka ne ovat iljettäviä, niistä pääsee kyllä eroon, kun on systemaattinen ja huolellinen, Taru Karonen toteaa.

Päätäihavainnosta on hyvä ilmoittaa saman tien päiväkotiin tai kouluun, jotta tartuntakierre saadaan katkaistua mahdollisimman pian. 

Vaikka syksy onkin "täisesonkia", ei Karosen mukaan lasten päitä tarvitse tarkkailla mitenkään hysteerisesti.

– Varsinkin, jos on kuullut, että omalla alueella on liikkeellä [täitä], voi jokunen ilta vaikka telkkaria katsellessa sinne [lapsen päähän] kurkkia. Voi vaikka ihan tavallisella harjalla nostella ja katsella, Karonen vinkkaa.

Miten päätäistä pääsee eroon?

Täiden häätötoimenpiteet voi aloittaa täishampoon ja täikamman avulla.

Kotona on hyvä pestä petivaatteet, pyyhkeet ja päähineet sekä pienten lasten kohdalla myös unilelut.

Karosen mukaan koko perheen hiukset on hyvä käydä läpi, jos jollain perheenjäsenellä havaitaan päätäitä.

– Ei ole välttämätöntä aloittaa shampoohoitoa, jos täitä ei löydy, Karonen toteaa.

Kaikkien perheenjäsenten päitä on kuitenkin hyvä tarkkailla hoitojakson ajan.

Miten kihomato tartunnan saa ja miten tartuntaa hoidetaan?

Paksusuolessa elävä valkoinen, sukkulamatoihin kuuluva kihomato on noin sentin mittainen.

Terveyskirjaston mukaan kihomatoinfektion aiheuttaa nielty madonmuna, joka on niin pieni, ettei sitä voi silmin nähdä, mutta toisaalta se säilyy ympäristössä tartuttavana useita päiviä.

Jos perheenjäsenellä todetaan kihomatoja, on tärkeää pestä petivaatteet ja pyyhkeet sekä alusvaatteet ja yöpuvut.

Kihomatojen häätämiseen löytyy apteekista reseptivapaa lääkitys, mutta toisin kuin päätäiden kohdalla, lääkitystä suositellaan saman tien koko perheelle, sillä kihomatotartunta voi ilmetä myös oireettomana.

Karonen neuvoo myös pyyhkimään hyvin varsinkin sellaiset pinnat, joihin kosketaan usein, kuten WC:n ja valokatkaisijat.

– Se [tartunta] kulkee herkästi esimerkiksi kynsien alla ja niissä paikoissa, mihin kosketaan. Kynsien lyhyenä pitäminen on hyvä ennalta ehkäisevä konsti, Karonen vinkkaa.

Terveyskirjaston mukaan yksi kihomato elää vain kuukauden, mutta itsensä voi sairastuttaa helposti uudestaan, mikäli raapii kutisevaa peräaukon seutua ja matojen munia joutuu käsien ja suun kautta takaisin suolistoon.

Mistä syyhypunkkitartunnan saa ja miten syyhypunkkeja hoidetaan?

Syyhypunkki on kolmikosta harvinaisin, mutta viimevuosina siitä on tehty hieman tavallista enemmän havaintoja.

Syyhypunkki on hyvin pieni, vain 0,3 millimetriä ja kuuluu hämähäkkieläimiin.

Terveyskirjaston mukaan noin 3–6 viikon kuluttua tartunnasta iho alkaa kutisemaan iltapainotteisesti, jonka jälkeen punkin tekemiä käytäviä alkaa ilmestyä erityisesti sormiväleihin ja ranteisiin. Iholle ilmestyy myös punoittavia näppyjä ja vesirakkuloita.

Syyhypunkki tarttuu pääsääntöisesti läheisessä ihokontaktissa, eli ei Karosen mukaan yleisesti esimerkiksi kätellessä.

– Mutta on sellaisiakin tapauksia, että se [syyhypunkki] voi tarttua jostain tekstiilistä. Se vaatii, että tekstiili olisi ollut hiljattain kosketuksissa sellaisen henkilön kanssa, jolla syyhypunkki on, sillä ne kuolevat muutamassa päivässä silloin, kun ne joutuvat pois ihmisen iholta.

Syyhypunkit eivät siis jää elämään esimerkiksi sohvatyynyihin, vaan ilman ravintoa ne kuolevat.

Karosen mukaan Martat suosittelevat ylipäätään kirpputorihankintojen pesemistä ennen niiden käyttöä, mutta syyhypunkin saaminen kirpputorilta hankitusta vaatteesta olisi Tarvosen mukaan jo melko huonoa tuuria.

– Se tarkoittaisi sitä, että infektoitunut henkilö on pitänyt sitä [vaatetta] hyvin hiljattain ja siihen on jäänyt punkkeja.

Katso myös: Miten päätäitä ja kihomatoja hoidetaan?

Miten päätäitä ja kihomatoja hoidetaan? 9:16
Marttaliiton kehittämispäällikkö Taru Karonen kertoo, miten päätäit, kihomadot ja syyhypunkit tarttuvat sekä miten niitä hoidetaan.

Lue myös:

    Uusimmat