Mainos

Meneekö hermot joulumusiikkiin? Tästä se johtuu

Jotkut luukuttavat joulumusiikkia innolla jo lokakuussa, toiset eivät voi sietää sitä ollenkaan. Syy joululaulujen herättämiin antipatioihin voi olla stressissä ja huonoissa muistoissa.

Kun ihminen kuulee joululauluja, se tuo joskus väistämättäkin mieleen, mitä kaikkea juhlaan liittyvää on vielä tekemättä – pitää ostaa lahjoja ja ruokaa, kokata, siivota, ehkä matkustaakin paikasta toiseen.

CBS Newsin ja Reader’s Digestin haastattelema psykologi Linda Blair kertoo, että joululaulut voivat alkaa käydä hermoille etenkin, jos niitä joutuu kuuntelemaan liian paljon liian aikaisin. Tämä koskee varsinkin kauppojen työntekijöitä, sillä joulusesonkiin virittäydytään nykyään monin paikoin jo kuukausia etukäteen.

Kun samat kappaleet toistuvat tunnista ja päivästä toiseen ja ihminen yrittää kaikin voimin olla kuulematta tai kuuntelematta niitä, keskittymisestä tulee vaikeampaa ja ärsyyntymiskynnys laskee.

Joskus joululaulut myös alitajuisesti muistuttavat asioista, joita mieluummin ei muistelisi – kaikilla ei liity jouluun pelkästään hyviä muistoja. Ahdistuneisuuden ja negatiivisuuden tunteet ryöpsähtävät nopeasti pintaan, sillä musiikki menee suoraan tunteisiin ennen kuin sitä ehtii mitenkään rationalisoida.

Kaupoissa kaikuvat rallatukset saattavat ärsyttää shoppailijoitakin, mutta erityisen rasittavaa se on juuri myyjille, jotka eivät voi poistua paikalta.

Lähteet: CBS News, RD.com​​​​​​​

Raadatko joulun eteen niska limassa? Marttojen vinkit stressin taltuttamiseksi

Täydellisten puitteiden tavoittelu voi saada aikaan joulustressin. Martat kertoivat Huomenta Suomessa ilmiön yleisyydestä ja antoivat pari vinkkiä sen helpottamiseksi.

8:02

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.