Altistuitko jo? Psykologi varoittaa "joulumusiikkiahdistuksesta"

8:53

Joulu tuntuu alkavan vuosi vuodelta aikaisemmin. Helpoiten tämän huomannee kaupoissa ja ostoskeskuksissa, joissa shoppailua säestäviä joulurenkutuksia kuulee jo hyvissä ajoin. Muutaman kerran mieluisan joulukappaleen kuultuaan renkutuksesta tulee raivon partaalle ajava.

VIDEO: Asiantuntijat vinkkaavat, miten päästä eroon joulustressistä.

Jatkuva joulumusiikin kuuntelu voi jopa tehdä hallaa mielenterveydelle, sillä alati soivat joululaulut voivat saada ihmisen tuntemaan olonsa stressaantuneeksi ja ahdistuneeksi. Ne muistuttavat jokavuotisista velvollisuuksista, kuten lahjojen ostamisesta, ruokien valmistamisesta ja juhlien järjestämisestä.

– Musiikki vetoaa tunteisiimme ja ohittaa rationaalisen ajattelun, kertoi kliininen psykologi Linda BlairSky News -kanavalle.

– Osa ihmisistä reagoi siihen tekemällä impulssiostoksia, joista kauppiaat pitävät. Osa haluaa vain kävellä kaupasta ulos. Siinä on riskinsä.

Todennäköisyydet ärsyyntymiselle kasvavat musiikin äänenvoimakkuuden lisääntyessä ja joulumusiikin soittamisen aloittamisen ajankohdan aikaistuessa.

Osa ihmisistä reagoi päinvastoin

Toisaalta joulun tunnelmoiminen varhaisessa vaiheessa voi nostaa pintaan lapsuuden onnellisia muistoja, jotka ovat omiaan vähentämään stressiä ja ahdistuneisuutta. Jouluvaloin kotinsa aikaisin koristelevien onkin todettu olevan onnellisempia kuin viimehetken koristelijoiden. Hyvä valaistus tekee mannaa myös kaamosrasitukseen taipuvaiselle, pimeästä vuodenajasta kärsivälle mielelle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja