Mene hevonkuuseen – selvä pyy! Eläimellisten sanontojen selitykset

Löytyykö selvä pyy tai eilisen teeren poika hevonkuusesta? Katin kontit! Professori ja suomen kielen tutkija Kaisa Häkkinen avaa eläimiä hyödyntäviä sanontoja.

Eilisen teeren poika

Jos joku ei ole eilisen teeren poika, niin se tarkoittaa, että hänellä on ikää, kokemusta ja tietoa. Sanonta merkitsee yksinkertaisesti sitä, ettei ole äskettäin syntynyt. Se, että sanonnassa on teeri, on sattumaa. Siinä voisi olla mikä tahansa eläin, mutta nyt se on vakiintunut tähän muotoon.

Selvä pyy

Jos sanotaan ”selvä pyy”, niin sitä pidetään samana kuin ”selvä”. Minkä takia sanonnassa on pyy?

Taustalla on pidempiä kansankielisiä sanontoja, kuten ”selvä pyy, sanoi akka kun variksen ampui”. Ollaan havaitsevinaan jotain hyödyllistä, mutta se onkin jotain ihan muuta. Pyyhän on hyödyllinen ja haluttu riistalintu, mutta varis turha.

Usein näissä sanonnoissa on kaksi eläintä, ja myös niistä eläimistä erehtyneen ihmisen nimi mainitaan. Tarkoituksena on vähän vitsikkäästi ilmaista, että kyseinen henkilö ei tiedä asioista.

Hevonkuusi

”Mene hevonkuuseen” on häviämiskehotus. Vaikka hevosta on yleensä arvostettu älykkäänä, hyödyllisenä ja uskollisena apulaisena, niin verratessa ihmiseen siihen tulee myös negatiivisia merkityksiä. ”Hevosen naama” on ruma naama, hevosen nauru kovaäänistä ja sivistymätöntä naurua ja hevosenleikki karkeaa pilaa.

On olemassa muitakin hevoseen liittyviä häviämiskehotuksia, kuten mene hevonperseeseen, mene hevonvittuun tai Alatorniosta kotoisin oleva ”mene hevovitun pankole vettä kellaahman”.

Kuuseen eli häviämään on toivotettu ilman hevostakin: ”mene kuuseen mateita onkimaan” tai ”mene nyt kuuseen munimaan”. Hevonkuusi on yhdistelmä näistä.

Katin kontit

Katti on tietysti kissa. Kontti on kansankielessä jalan nimitys. Sananmukaisesti katin kontit ovat kissan jalat.

Monet kissaan liittyvät sanonnat osoittavat hieman väheksyvää suhtautumista kissaan: kattia kanssa, kissa vieköön, kissan hännät… Katin kontit -ilmaisussa sanat ovat mukavasti yhteensopivat ja äänneyhdistelmä tehokas. Merkityskin on vähän sinne päin: asia ei ole niin kovin tärkeä. Murteissa puhutaan samassa merkityksessä myös kanan konteista.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat