Meksikonlahden öljyvuodosta voi tulla yksi USA:n pahimmista

Yhdysvaltain Meksikonlahdella öljyvuotoa vastaan taistellaan nyt polttamalla meren pinnalla kelluvaa öljyä. Rannikkovartiosto aloitti öljyn polton tänään, koska muita vaihtoehtoja ei enää ollut.

Öljylautta oli yhä merellä, mutta se on lähestymässä ranta-alueita, erityisesti Louisianan soista rannikkoa ja sen lukuisia luonnonsuojelualueita.

Öljyn polttamista on kokeiltu torjuntatoimena aiemminkin, ja viranomaiset vakuuttavat, että kerralla poltetaan vain pieniä, palonkestävillä puomeilla eristettyjä öljyalueita.

Öljyä pulppuaa Meksikolahden pohjasta joka päivä 160 000 litraa, ja vaikka vielä ei olla lähelläkään tuhoisan Exxon Valdez -onnettomuuden öljymääriä, niin ympäristövaikutukset voivat olla jopa sen aiheuttamia tuhoja pahempia.

- Tästä voi tulla hyvin vakava tilanne, meillä ei ole mitään harhakuvia asiaan liittyvistä riskeistä, painotti Yhdysvaltain rannikkovartioston komendantti, amiraali Thad Allen medialle.

Edessä on kuitenkin vain huonoja vaihtoehtoja.

Yksi mahdollisuus on rakentaa jättimäinen kupoli, joka laskettaisiin vuotoalueen päälle, ja sen alle kerääntyvä öljy pumpattaisiin talteen. Menetelmää ei ole koskaan ennen kokeiltu näin syvällä olevissa vuodoissa ja sen toteuttamiseen menisi ainakin pari viikkoa.

Uusien pumppausreikien poraaminen samaan öljylähteeseen on yksi tapa saada vuoto tyrehtymään, mutta se kestää nopeimmillaankin kuukausia.

Vain vähän armonaikaa

Toistaiseksi lautta on pysytellyt merellä reilun 30 kilometrin päässä rannikosta. Jos viikonvaihteeksi ennustettu säätilan muutos toteutuu, kovat tuulet ajavat öljylauttaa suoraan kohti rantaa.

Yhdysvaltain koko suoalueesta yli 40 prosenttia on Louisianan rannikolla. Sen suojissa pesii harvanainen ja laaja eläimistö.

Öljyn pelätään tuhoavan myös kalojen kutualueita, rapukantaa ja pilaavan yhden Yhdysvaltain merkittävimmistä osterialueista.

- Jos öljy saavuttaa rannikon, sillä on varsin vakavia seurauksia alueille, varoitti tutkija Tom Minello National Marine Fisheries Service -järjestöstä Houston Chronicle -lehdessä. Hän muistutti myös, että soisia ranta-alueita on erittäin vaikea puhdistaa.

Vuoto on aiheuttanut myös poliittista kuohuntaa. Presidentti Barack Obaman hallinto oli valmis laajentamaan poraustoimintaa rannikkoalueilla, mutta tämä onnettomuus asettanee rannikkoporausten turvallisuuden vakavasti kyseenalaiseksi.

(MTV3 - STT- AFP)

Lue myös:

    Uusimmat