Mainos

Meksikon huumesodassa yli 40 000 kuollutta

Meksikon huumesodassa on kuollut yli 40 000 ihmistä viiden vuoden aikana. Yli 40 000 surmattua ihmistä tarkoittaa 20 ihmishenkeä joka päivä.

Tämä viikko oli maassa jälleen yksi karmivimmista: Paikallinen poliisi löysi eri puolilta Meksikoa 50 ihmisen ruumiit hylätyistä ja osin poltetuista autoista. Ruumiit oli merkattu huumejengien tunnuksin.

Maan turvallisuustilanne on jatkunut sietämättömänä vuodesta 2006, jolloin presidentti Felipe Calderon julisti sodan huumekartelleja vastaan. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan Meksikoa hallitsee tällä hetkellä seitsemän eri huumejengiä.

Vaikka hallituksen, armeijan ja poliisin pitäisi periaatteessa taistella samalla puolella huumekartelleja vastaan, jako on käytännöntasolla toinen.

Valta on korruptoituneessa Meksikossa osin rahalla ostettavissa, eikä huumekartelleilla ole pääomasta puute. Eri arvioiden mukaan ainoastaan Etelä-Amerikan ja Yhdysvaltojen välillä käytävässä huumekaupassa liikkuu 10 miljardia euroa

Viime vuonna tilanne paheni

Vuonna 2010 huumejengien maantieteellinen valta kasvoi entisestään. Syynä levittäytymiseen pidetään kahden pääpelurin Los Zetasin ja The Gulf Cartellin välirikkoa.

Tuore sisäministeri yritti turhaan rauhoitella kansalaisia loppuviikosta pitämässään puheessaan.

– Toivomme solidaarisuutta ja tukea hallitukselle ja kaupunkien asukkaille. Erityisesti haluamme osoittaa tukemme viranomaisille, jotta syylliset saadaan vastuuseen, sanoi sisäministeri Alejandro Poire Meksikossa torstaina.

Uuden sisäministerin yksi tärkeimmästä tehtävästä on korruption kitkeminen. Meksikossa on menossa poliisijärjestelmän läpivalaisu, mutta on arvioitu, että näkyviä tuloksia saadaan aikaan vasta vuosien päästä.

(MTV3)

Katso Mari Karppisen juttu (Seitsemän uutiset 27.11.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.