Zyskowicz: Emme voi jättää tuleville sukupolville liian suurta velkaa

Hallituskumppani kokoomuksessa karsastetaan valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen kommentteja siitä, että velkaantumisen taittamiseen pitäisi ottaa lisää aikaa. 

Eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan Lenita Toivakan mukaan kokoomuksessa suhtaudutaan vakavasti velkaantumiskehitykseen.

-Meidän pitäisi löytää sellaisia ratkaisuja, jotka tukevat orastavaa talouskehitystä ja joilla kannamme vastuuta velkaantumiskehityksestä, Toivakka sanoo.

Samalla hän kuitenkin totesi, ettei mitään avauksia kannata vielä lytätä.

-Me emme tiedä vielä sopeutustarvetta. Meidän pitää yhdessä katsoa kaikkia hallituksen tavoitteita, Toivakka myötäilee.

Kokoomuksen Ben Zyskowicz toteaa puolestaan MTV Uutisille, että velkaantumisen kasvun hillitseminen on äärimmäisen tärkeä tehtävä.

- Meillä ei ole oikeutta eikä varaa jättää tuleville sukupolville liian suurta velkaa, toteaa Zyskowicz.

-Minun mielestäni lähtökohtana on oltava se, että tätä hurjaa velkaantumisvauhtia hiljennetään ja sitä hiljennetään selvästi lisää jo ensi vuonna, Zyskowicz jatkaa.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ei ole kommentoinut Urpilaisen linjauksia. Katainen vierailee parhaillaan Afrikassa. Hän on ollut tänään Sansibarilla ja Dar es Salaamissa.

Myös RKP ja kristillisdemokraatit pitäisivät lähtökohtaisesti kiinni taloustavoitteesta.

Urpilaiselle tukea vihreiltä ja vasemmistolta

Velkaantumistavoitteen höllentäminen on saanut eniten vastakaikua vasemmistoliitosta ja vihreistä.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mielestä elpymisen mahdollisuuksia ei kannata taittaa kovilla leikkauksilla tai pienituloisiin kohdistuville veronkorotuksilla.

Arhinmäki ja vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö olisivat Urpilaisen tavoin jättämässä velkaantumistahdin suitsimisen seuraavalle hallitukselle.

-Se, että tehdään riuhtovaa leikkauspolitiikkaa yhden vuoden täsmäpisteen takia ja vaarannetaan sillä hyvinvoinnin rahoitusta ja talouskasvua, ei ole järkevää, Niinistö perusteli.

Hän muistutti, että jo päätetyistä sopeutuksista kohdistuu ensi vuoteen 1,8 miljardia euroa.

Hallituspuolueet varoivat lyömästä kantojaan vielä täysin lukkoon ennen maaliskuun kehysriihtä.

Juuri ennen ensi vuoden budjettipäätöksiä hallitus saa käyttöönsä valtiovarainministeriön uuden suhdanne-ennusteen. Neuvoja on antamassa myös talousasiantuntijoiden joukko, jolta pääministeri Katainen on tilannut arvion taloustilanteesta kehysriihtä varten.

 

Lue myös:

    Uusimmat