Mainos

Mehiläisnaaraille ei kelpaa mikä tahansa kumppani - kotiseutu ratkaisee

Tänään julkistetun tutkimuksen mukaan mehiläisnaaraat ovat todella tarkkoja valitessaan parittelukumppania. Kumppaniksi kelpaa vain samalta alueelta kotoisin oleva urosmehiläinen. Naaraat tunnistavat sopivan kumppanin niiden tuottaman värähtelyn avulla.

Mehiläisnaaraiden kumppanin valinta on tarkkaa hommaa. Saksalaistutkijat havaitsivat, että urosmehiläiset paljastavat naaraille kotiseutunsa värähtelyn avulla. Jos kotipaikka on väärä, pariutumista ei tapahdu.

– Tiedämme aiempien tutkimusten perusteella, että naarasmehiläiset valitsevat urokset - ei siis toisinpäin. Näyttää siltä, että naaraat valitsevat kumppanin nimenomaan omalta alueeltaan, kertoo biologi Taina Conrad Ulmin yliopistosta.

Uroksen kotipaikka selviää värähtelystä

Tutkijat toivat eri maista peräisin oleviUroksen kotipaikka selviää värähtelysta rusomuurarimehiläisiä yhteen ja tutkivat parin valintaa. Urosmehiläisten lähettämää värähtelyä tutkittiin magneettien ja taajuusmittareiden avulla. Selvisi, että naaraat tunnistivat sopivan, samalta alueelta peräisin olevan, kumppanin juuri värähtelystä. Tutkijoiden mukaan yhteisellä kotipaikalla on tärkeä merkitys.

– Mehiläiset ovat sopeutuneet nimenomaan paikalliseen ympäristöönsä. Mehiläiset eivät lennä satoja tai tuhansia kilometrejä vaan ne ovat hyvin paikallisia, selittää Conrad.

Tutkijat huomasivat, että Englannista, Saksasta ja Tanskasta peräisin olevat mehiläiset löysivät erehtymättä samasta maasta peräisin olevan mehiläisen muiden joukosta.

Parin valinta vaikuttaa sopeutumiseen

Oikean kumppanin valinta on elintärkeää mehiläisten tulevaisuuden kannalta.

– Jos naaraat pariutuisivat minkä koiraan kanssa tahansa, sopeutuminen paikalliseen ympäristöön saattaisi hävitä. Jälkeläiset eivät sopeutuisi yhtä hyvin ja tuskin edes säilyisivät hengissä, huomauttaa Conrad.

Seuraavaksi tutkijat yrittävät selvittää tarkemmin, miten eri alueilta kotoisin olevien mehiläisten lähettämät värähtelyt eroavat toisistaan.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.