Mainos

Matti Vanhanen harkitsisi EU:sta uutta kansanäänestystä

Puolustusministeri Matti Vanhanen (kesk.) katsoo, että EU:n uudesta perussopimuksesta voitaisiin järjestää kansanäänestys, jos unioni muuttuu olennaisesti siitä, mihin Suomi liittyi vuonna 1995.

Vanhanen sanoi Yleisradion TV1:n Lauantaiseurassa, että ensin on toki katsottava, mitä tuloksia saadaan syksyllä alkavassa hallitustenvälisessä konferenssissa. -Kun Suomi liittyi unioniin, siitä järjestettiin neuvoa-antava kansanäänestys. Jos unionin perusluonne olennaisesti muuttuisi siitä, olisi hyvin loogista tehdä perussopimusmuutokset samalla mekanismilla, Vanhanen perusteli.

Pääministeri Anneli Jäätteenmäki (kesk.) on torjunut ajatuksen, jonka Vanhanen esitti alun perin luopuessaan paikasta EU:n tulevaisuuskonventissa eduskunnan edustajana. -Hän on huomattavasti varovaisempi. Mutta ei pidä ennakoida, ensin pitää nähdä, mikä on hallitustenvälisen konferenssin lopputulos, myönsi Vanhanen.

Avoimuuden säilyttävä

Vanhanen totesi, että Suomen tavoite on edelleen saada riittävä "hajurako" tulevaisuuskonventin työn päättymisen jälkeen ennen kuin aloitetaan varsinainen hallitustenvälinen konferenssi, jotta konventin esityksistä ehditään käydä riittävän perusteellinen kansallinen keskustelu.

Konventin puheenjohtajiston ehdotuksista Vanhanen piti Suomen kannalta ongelmallisena sitä, joka sallisi korkeat sotilaalliset kriteerit täyttävän maajoukon muodostaa suljetun yhteistyöryhmän toteuttamaan vaativia sotilaallisia toimia.

Ryhmä päättäisi itse, ketkä saavat siihen liittyä. -Tällaista suljettua toimintaa me vastustamme. EU:n toiminnan pitää olla avointa kaikille, korosti Vanhanen.

Suomen puolustus- ja turvallisuuspoliittiseen perinteeseen ei tällaisen ryhmän jäsenyys Vanhasen mukaan sopisi, sillä Suomi on keskittynyt perinteiseen rauhanturvatoimintaan. Hän kyseli, kuinka moni suomalainen päättäjä haluaisi lähettää suomalaisia sotilaita vaativiin tehtäviin kriisialueille.

Kysymys ei ole Vanhasen mielestä niinkään Suomen vaikutusvallan turvaamisesta vaan siitä, minkälaiseen toimintaan Suomi haluaa osallistua.

Turvatakuita harkitaan

Vanhanen huomautti, että tämä ajatus on eri asia kuin Saksan, Ranskan, Belgian ja Luxemburgin aloite eurooppalaisesta puolustusyhteistyöstä, joka on pidetty kaikille kiinnostuneille avoimena. Siihen Suomen hallitus ei ole ottanut kantaa.

Toinen konventin puheenjohtajiston esitys antaisi halukkaiden jäsenmaiden sopia EU:n puitteissa keskinäiset turvatakuut eli muodostaa puolustusunionin. Suomi olisi valmis siihen, että halukkaat maat saavat tehdä näin, jos kaikki jäsenmaat voivat hyväksyä ratkaisun, mukana on vähintään puolet jäsenmaista ja ryhmä pysyy avoimena kaikille kiinnostuneille. -On aivan eri ratkaisu, osallistuuko Suomi tähän vai ei.

Suomen paras turva on Vanhasen mukaan oma puolustus ja vahva kansalaisten maanpuolustustahto yhdistettynä pitkäjänteisesti ja luotettavasti harjoitettuun ulkopolitiikkaan. Sen perustavoite Suomen turvallisuuden ylläpitäminen niin, että Suomea kohtaan ei esiintyisi aggressioita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.