Mainos

Matti Kekkonen järjesti Urho Kekkosen ja KGB:n tapaamisia

Presidentti Urho Kekkosen poika Matti Kekkonen järjesti presidentin ja Neuvostoliiton tiedustelupalvelun KGB:n edustajien tapaamisia omassa kodissaan. Tällä tavoin tapaamiset pystyttiin pitämään salassa mm. suojelupoliisilta.

Hallitusneuvos Matti Kekkonen, 70, kertoi näistä tapaamisista TV2:n uudessa keskusteluohjelmassa Punaisessa langassa illalla. Matti Kekkosen mielestä nämä salaiset keskustelut palvelivat kuitenkin isänmaan asiaa.

Urho Kekkonen halusi tulla mahdollisimman informoiduksi Neuvostoliiton puolelta. Hän piti keskusteluyhteyttä ns. puoluelinjan miehiin, jotka yleensä olivat KGB:n palveluksessa.
-Saatoin tarjota mahdollisuuden, että he voivat tavata minun kotonani. Aluksi se tapahtui Kampinkadulla heti isäni tultua valituksia. Isäni soitti ja ilmoitti, että nyt se ja se kaveri tulee silloin ja silloin, kertoi Kekkonen haastattelussa.

Matti Kekkonen uskoo, että salailu onnistui, eikä suojelupoliisi saanut tietää tapaamisista. Hän myönsi tunteneensa itsensä lähes salaliittolaiseksi.
-Kyllä siinä oli salaliiton henkeä, mutta se oli jännittävää. Ja täysin positiivista maan kannalta.

Matti Kekkonen myönsi myös pienen harkinnan jälkeen, että Neuvostoliitto kyllä vaikutti Suomen sisäpolitiikkaan. Hän mainitsi tässä yhteydessä etenkin ns. yöpakkashallituksen. Kekkonen mainitsi haastattelussa, että vanha presidentti alkoi pitää itsekin itseään korvaamattomana. Työkuntoon vaikuttavat verenkiertohäiriöt alkoivat kuitenkin vaikuttaa vasta lähellä vuotta 1980. Kekkosen mielestä presidentin olisi pitänyt jo erota 1978. Mutta henkilöitä ja puolueita, jotka painostivat jatkamaan oli vaikka kuinka paljon, ja jokaisella oli oma motiivinsa. Vanhaa presidenttiä siis käytettiin tavallaan hyväksi.

Matti Kekkonen oli myös paikalla, kun presidentti allekirjoitti erokirjeensä lokakuussa 1981. Allekirjoitus valmiiksi kirjoitettuun paperiin haettiin Tamminiemestä kansliapäällikkö Juhani Perttusen kanssa.
-Me saimme valtioneuvostolta tehtäväksi yrittää saada tätä allekirjoitusta. Se ei tietenkään ollut varmaa, saadaanko, koska hän oli niin huonossa kunnossa, mutta hän ymmärsi, mistä on kysymys ja allekirjoitti, kertoi Matti Kekkonen. Matti Kekkosen muistin mukaan presidentti ei kommentoinut mitenkään, ja seuraavana päivänä hän oli unohtanut asian.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.