Mainos

Matkustajaennätys toi Ilmailulaitokselle ennätysvoiton

Lentoliikenteessä puhkaistiin viime vuonna lamaa edeltänyt matkustajaennätys. Ilmailulaitoksen kokoamien tietojen mukaan Suomessa tehtiin viime vuonna lähes 9,1 miljoonaa lentomatkaa, mikä on runsaat 575 700 matkaa enemmän kuin edellinen ennätys vuodelta 1990. Lentoliikenteen kasvun myötä myös Ilmailulaitos ylsi historiansa parhaaseen tulokseen. Voitto rahoituserien jälkeen oli noin 73 miljoonaa markkaa.

Ilmailulaitoksen voitto ylitti 30 miljoonalla markalla valtioneuvoston asettaman 42 miljoonan markan tulostavoitteen. Vuotta aiemmin tulosta syntyi 43 miljoonalla markalla. Vuodesta 1996 lentomatkojen määrä lisääntyi peräti noin 821 000:lla. Vauhdikkainta matkustajamäärien kasvu oli kotimaan reittiliikenteessä, jossa lisäys oli noin 14 prosenttia. Tällä lentomatkojen määrä nousi hyvän matkaa päälle 2,6 miljoonan ja runsaalla 68 000:lla ohi edellisen ennätyksen vuodelta 1990.

Lähes yhtä rivakasti lisääntyi kansainvälinen reittiliikenne; 13 prosentin kasvu nosti lentomatkojen määrää noin 563 000:lla runsaaseen 4,9 miljoonaan matkaan. Kansainvälisessä reittiliikenteessä lamaa edeltänyt ennätys puhkaistiin jo vuonna 1993. Ulkomaan tilauslentoliikenteessä ollaan vielä runsaan 93300 matkan päässä vuoden 1990 ennätyksestä. Viime vuonnakin ulkomaan tilauslentojen määrä kääntyi hienoiseen laskuun edellisvuoden rajun kasvun jälkeen ja matkoja kertyi hieman vaille 1,5 miljoonaa. Lentoliikenteen kasvun lisäksi Ilmailulaitoksen tulosta nostatti kaupallisen toiminnan laajentaminen Helsinki-Vantaan uudessa keskiterminaalissa.

"Tulos riittää"

Pääjohtaja Mikko Talvitien mielestä Ilmailulaitoksen ei ole tarpeenkaan pyrkiä saavutettua parempaan tulokseen, koska sen tehtävänä on hoitaa yhteiskunnan sille määräämiä peruspalveluja lentoliikenteessä. Kysynnän kasvusta ja toimintojen kehittämisestä syntyvä tuottavuushyöty on hänen mukaansa järkevä kanavoida niin, että palvelujen hinnat laskevat.
-Lentoasemat ja lennonvarmistusjärjestelmä ovat kiinteä osa lentoliikenteen palveluketjua, jonka toiminnan tavoitteena on toiminnan turvallisuus ja lentoliikenteen kilpailukyvyn ja toimintaedellytysten parantaminen, hän muistutti Ilmailulaitoksen tiedotteessa.

Laitos on viime vuosina elänyt Talvitien oppien mukaan: hyvän tuloskehityksen myötä lentoasemien maksuja on alennettu. Ilmailulaitoksen mukaan Suomen lentoasemien maksut ovat nyt Pohjoismaiden edullisimmat ja koko Euroopassakin ne ovat halvimpien joukossa. Viime vuonna Ilmailulaitos käytti investointeihin hieman päälle 250 miljoonaa markkaa. Merkittäviä parannuksia ja uudistuksia tehtiin Helsinki-Vantaan, Kruunupyyn, Kuopion ja Oulun lentoasemilla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.