Matkustuskuplien luominen on kesken, joten hallitus ei vielä höllää matkustusrajoituksia – Schengen-sopimus luo painetta ratkaisuille

Suomeen tulevilta matkailijoilta ollaan vaatimassa negatiivista koronatestiä – lakivalmistelut käynnissä 0:45
Suomeen tulevilta matkailijoilta ollaan vaatimassa negatiivista koronatestiä – lakivalmistelut käynnissä.

MTV Uutisten tietojen mukaan niin sanottujen matkustuskuplien toimivuudesta ollaan sosiaali- ja terveysministeriössä vielä epätietoisia.

Työ- ja elinkeinoministeriössä valmisteltavien toimenpiteiden tarkoituksena on luoda edellytykset turvalliselle matkailulle eli synnyttää matkailukupla tai -käytävä. Käytönnössä toimenpiteet voivat olla esimerkiksi koronatestejä ja kontaktien minimoimista.

Tavoitteena on, että niin matkailijat kuin suomalaiset pysyvät turvassa koronatartunnoilta. Jos työssä onnistutaan Suomi voisi höllentää matkustusrajoituksiaan.

Nykyisin Suomi edellyttää, että matkailu on sallittua vain niistä maista, joissa on ollut vähemmän kuin kahdeksan koronatartuntaa sataa tuhatta asukasta kohti viimeisen kahden viikon aikana.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on esittänyt, että kahdeksan sijasta kyseinen ilmaantumisluku olisi 25, joka mahdollistaisi nykyistä laajemman matkailun.

Koronatilanne on maailmalla synkistynyt loppukesän aikana, joten Euroopassakin on nykyisin vain pari maata, joista Suomi sallii matkailun.

Lintilä toivoi, että hallitus voisi jo torstaina tehdä ratkaisuja matkustusrajoitusten höllentämiseksi, koska erityisesti Lapin matkailuyritykset ovat suurissa vaikeuksissa ilman ulkomaalaisia turisteja.

Turistit varaavat joululomiaan jo alkusyksystä, joten ratkaisuilla on matkailun kannalta kiire.

Höllennykset olisivat mahdollisia, jos matkailun turvallisuus pystytään takaamaan.

Näin ei vielä ole.

MTV Uutisten saamien tietojen mukaan sosiaali- ja terveysministeriön puolella ei olla vielä vakuuttuneita tai edes täysin tietosia, miten matkustuskuplat luodaan. Sosiaali- ja terveysministeriön tuki on onnistumisen kannalta olennaista, jotta turvallinen matkailu onnistuu.

Huolena on esimerkiksi testauskapasiteetin riittävyys, jos matkailijoita testataan mittavasti.

Kun epätietoisuutta on yhä, hallitus ei voi tehdä päätöksiä rajoitusten höllentämisestä. Asiaan palataan ensi viikolla.

Ratkaisuja 18. syyskuuta mennessä

Hallituksella on kuitenkin jo kiire päätösten kanssa, sillä vapaan liikkuvuuden takaamiseksi tehty EU:n Schengen-sopimus ei suvaitse rajojen pitämistä kiinni loputtomasti.

– Schengen-sopimukseen on kirjattu määräaika, jonka mukaan vapaata liikkuvuutta voi rajoittaa kuusi kuukautta ja sen takaraja tulee Suomessa vastaan 18. syyskuuta. Siihen mennessä hallitus neuvottelee, miten suhtaudumme sisärajavalvontaan. EU:ssa kyllä koordinoidaan komission puolesta terveyskysymyksiä ja vapaan liikkuvuuden toimivuutta, eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kertoo MTV Uutisille.

Rajavalvonta ja matkustusrajoitukset ovat kuitenkin tukevasti kunkin EU:n jäsenmaan käsissä. Esimerkiksi Suomen rajoitukset ovat EU:n tiukimmasta päästä, vaikka EU:n komissio on toivonut rajoitusten hallittua höllentämistä, jotta monelle maalle tärkeä turismi elpyisi.

Suomea ei ole painostettu tekemään höllennyksiä.

– Suomi ei ole ollut tikun nokassa eikä meitä ole painostettu EU:n taholta. Toimet rajalla ovat jokaisen jäsenmaan asioita ja Suomi toimii terveysturvallisuus edellä, Tuppurainen sanoo.

Hallituksella on edessään vaikea päätös, kun se punnitsee matkailun avaamisen terveysriskejä ja mahdollisesti jopa tuhansien työpaikkojen menetystä, jos höllennyksiä ei tehdä.

Pakollista testausta?

Keskiviikkona uutisoitu matkailijoiden pakollinen testaus jo ennen matkaa voi auttaa tilannetta, jos lakimuutos hyväksytään nopeasti.

Liikenne- ja viestintäministeriö on käynnistänyt lakivalmistelun, jonka tarkoituksena on vaatia negatiivista koronatestiä Suomeen tulevalta matkailijalta.

Kuljetuksen järjestäjien eli lähinnä lento- ja laivayhtiöiden vastuulle tulisi tarkastaa todistukset koronatestistä. Laki olisi määräaikainen ja voimassa vuoden 2021 loppuun.

Lue myös:

    Uusimmat