Hallitus antoi uudet matkustusrajoitukset: Ensi viikolla matkustusta kiristetään jälleen Ruotsiin ja Viroon

5:59
Mikä on kiihtymisvaihe ja kuka päättää uusista rajoituksista? Näytämme, miten korona-Suomi toimii.

Valtioneuvosto on päättänyt uusista maahantulon rajoituksista, jotka tulevat voimaan ensi viikon maanantaina 28. syyskuuta. 

Maahantulon rajoitukset otetaan uudestaan käyttöön Suomen ja Islannin, Norjan, Ruotsin, Saksan, Slovakian ja Viron välisessä liikenteessä sekä Georgian, Kanadan ja Tunisian asukkaille, jotka matkustavat kotimaastaan Suomeen, valtioneuvoston tiedotteessa kerrotaan. 

Rajoitukset poistuvat San Marinosta Suomeen saapuvasta liikenteestä.

Sisärajaliikenteen uudet rajoitukset

Ensi viikosta alkaen maahantuloa Suomeen ei rajoiteta Kyprokselta, Latviasta, Liettuasta, Liechtensteinista, Puolasta, San Marinosta ja Vatikaanista.

Nyt tehdyn päätöksen myötä maahantulon rajoitukset ovat sisärajaliikenteessä voimassa 28. syyskuuta alkaen Suomen ja Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Islannin, Italian, Itävallan, Kreikan, Luxemburgin, Maltan, Norjan, Portugalin, Ranskan, Ruotsin, Saksan, Slovakian, Slovenian, Sveitsin, Tanskan, Tšekin, Unkarin ja Viron välisessä liikenteessä tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta.

Päivittäinen liikenne Suomen, Ruotsin ja Norjan välisellä maarajalla rajayhteisöjen välillä on edelleen mahdollista. Lisäksi maanantaista 28. syyskuuta alkaen Suomessa voi käydä työssä Ruotsista ja Virosta ilman omaehtoista 14 vuorokauden karanteenia tai testauksia. Myöskään huvialusliikennettä EU- ja Schengen-maista Suomeen ei rajoiteta. 

Ulkorajaliikenteen rajoitukset

28.9. alkaen ulkorajaliikenteessä maahantulon rajoitukset on poistettu Vatikaanista, San Marinosta ja Kyprokselta Suomeen saapuvassa liikenteessä sekä Suomen ja Australian, Japanin, Ruandan, Etelä-Korean, Thaimaan, Uuden-Seelannin ja Uruguayn välisessä liikenteessä näiden maiden asukkaiden osalta. 

Näistä maista voi tulla Suomeen työmatkalle tai muusta välttämättömästä syystä: Andorra, Bulgaria, Irlanti, Kroatia, Monaco, Romania, ja Yhdistynyt Kuningaskunta. Maahantulijoille suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Valtioneuvosto kertoo, että tästä lähtien maalistaus voi muuttua aina viikoittaisen tarkastelun myötä. Maahantulon rajoitusten muutokset tehdään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntija-arvion perusteella kunkin maanantain tietojen perusteella. Raja-arvoa 25 uutta tautitapausta 100 000:ta henkilöä kohden edellisen 14 päivän aikana sovelletaan EU- ja Schengen-maihin sekä EU-neuvoston määrittelemiin ns. vihreän listan maihin. Mahdollisista muutoksista päätetään torstaisin valtioneuvoston istunnossa.

Lokakuussa voimaan tulevat terveystoimet

Tiedotteessa kerrotaan, että Suomi ottaa lokakuun alusta lähtien käyttöön myös uusia matkustamiseen liittyviä terveysturvatoimia, joiden tarkoituksena on helpottaa erityisesti työmatkaliikennettä.

1. lokakuuta alkaen suositellaan kahta vapaaehtoista koronatestiä sellaisille matkustajille, jotka tulevat Suomeen korkeamman koronailmaantuvuuden maista, joista maahantuloa rajoitetaan Suomessa. Poikkeuksena ovat Ruotsin ja Viron työmatkaliikenne sekä Suomen, Ruotsin ja Norjan rajayhteisöjen liikenne.

Vapaaehtoisten koronatestien avulla maahantulija voi lyhentää suositeltua 14 vuorokauden omaehtoista karanteeniaan. 

Korkeamman ilmaantuvuuden maasta palatessaan Suomessa asuva voisi halutessaan lyhentää 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia siten, että hakeutuu koronatestiin heti Suomeen saavuttuaan lentokentällä tai satamassa ja toiseen testiin kotipaikkakunnalla aikaisintaan 72 tunnin jälkeen ensimmäisen testin ottamisesta. 

Muille maahantulijoille suositellaan ensimmäistä koronatestiä enintään 72 tuntia ennen Suomeen saapumista, ja toiseen koronatestiin tulisi mennä aikaisintaan 72 tuntia Suomeen saapumisen jälkeen.

Toisen testin tulokseen saakka maahan saapujan tulisi olla omaehtoisessa karanteenissa majapaikassaan. Omaehtoinen karanteeni päättyy, jos testitulos on negatiivinen.

Jos matkustaja oleskelee Suomessa alle kolme vuorokautta, hänen ei tarvitse olla karanteenissa eikä mennä toiseen koronatestiin. 

Korjattu juttua kello 17.25: Maanantaista 28.9. alkaen Suomessa voi käydä työssä Ruotsista ja Virosta ilman omaehtoista 14 vuorokauden karanteenia tai testauksia. Myöskään huvialusliikennettä EU- ja Schengen-maista Suomeen ei rajoiteta. Jutussa oli aiemmin mainittu, että kyseinen muutos olisi voimassa torstaista 1. lokakuuta alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja