Mainos

Matemaattinen aivopähkinä: Kolmen oven arvoitus

Tarjolla on kolme ovea: vain yhden takana on palkinto. Miten maksimoit mahdollisuutesi voittoon? Lue kiistelty aivopähkinä!

Grand-illusions.com esittelee matemaattisen aivopähkinän, joka on tuttu muun muassa amerikkalaisesta visailuohjelmasta. Ohjelmassa kilpailija näkee kolme ovea. Yhden oven takana on upea auto, kahden muun taakse kätkeytyy vuohi. Kilpailijan tulee arvata, minkä oven takana auto on.

Aluksi kilpailija valitsee yhden oven; tämän jälkeen juontaja avaa jäljelle jääneistä ovista toisen, jonka takana on vuohi. Juontaja tietää, mitä ovien takana on, ja osaa siksi valita "vuohioven". Kysymys kuuluukin, kannattaako kilpailijan tämän jälkeen vaihtaa valintaansa, kun jäljellä on kaksi ovea?

Kaksi kolmesta, vai kolme kahdesta?

Maalaisjärjellä ajateltuna on aivan sama, vaihtaako kisaaja valintaansa. Oviahan on vain kaksi, joten mahdollisuus voittoon on puolet ja puolet? Väärin.

Matemaattisen teorian mukaan ovivalinnan vaihtaminen parantaa kilpailijan voittomahdollisuuksia. Jos kisaaja pitää alkuperäisen valintansa, hänellä voittomahdollisuutensa on yksi kolmesta. Oven vaihtaminen nostaa todennäköisyyttä kahteen kolmesta.

Jos studioon tuotaisiin uusi kisaaja, joka näkee avatun oven takana määkivän vuohen ja valitsee sitten toisen jäljellä olevista ovista, hänellä olisi 50 prosentin mahdollisuus voittoon. Alkuperäinen kisaaja kuitenkin valitsi yhden oven kolmesta, jolloin mahdollisuus voittoon on yksi kolmesta. Sama tilanne säilyy edelleen. Jos kilpailija vaihtaa ovea, hänen voittomahdollisuutensa nousee kahteen kolmesta.

Ylikuumenivatko aivosi? Et ole yksin. Tämä aivot solmuun laittava teoria on aiheuttanut kohua aiemminkin. Esimerkiksi amerikkalainen journalisti julkaisi teorian lehdessä ja sai yli 10 000 kirjettä. Suurin osa kirjoittajista uskoi teorian olevan väärässä.

MTV3/Helmi

Lähde: Grand-illusions.com

Kuva: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.