Maskinkäytön ABC: Näin käytät, kuljetat ja peset kangasmaskiasi oikein – likainen suojain voi levittää virusta

Miten maskia käytetään, kuinka kauan sitä voi pitää ja miten sitä kuljetetaan? Tässä vastaukset polttaviin kysymyksiin 6:58
Miten maskia käytetään oikein, kuinka kauan sitä voi pitää ja miten sitä kuljetetaan? Katso tältä videolta vastaukset polttaviin kysymyksiin!

Joukkoliikenteessä suositeltujen kasvomaskien käyttö on nostanut esiin paljon kysymyksiä muun muassa oikeaoppiseen käyttöön, kuljetukseen ja pesuun liittyen. 

MTV Uutiset tapasi Työterveyslaitoksen vanhemman asiantuntijan Erja Mäkelän, joka vastasi lukijoita askarruttaviin kysymyksiin.

Näin maski puetaan oikein

Maskeja on paljon erilaisia, mutta tästä huolimatta niiden asettaminen kasvoille noudattaa samaa periaatetta. Maski tulisi asettaa kasvoille ja ottaa kasvoilta pois aina puhtain käsin. 

Katso alla olevalta videolta, kuinka maski asetetaan ja poistetaan kasvoilta oikeaoppisesti!

Juttu jatkuu videon alla.

Etkö ole varma, kuinka kasvomaskia tulee käyttää? Havainnollistava video näyttää, kuinka kasvomaski asetetaan ja poistetaan kasvoilta oikeaoppisesti 0:50

Mäkelä neuvoo, että kasvomaskien lisäksi laukussa olisi hyvä aina olla mukana käsihuuhde. Mikäli käytät kangasmaskia, tulisi laukussa olla myös esimerkiksi pussi, johon likaisen maskin voi käytön jälkeen laittaa.

Kostuuko maski?

Kasvomaski tulee vaihtaa kosteuden mukaan. Kostea maski päästää läpi enemmän mikrobeja, jolloin sen tehokkuus pienenee. Joskus maski voi kostua hyvinkin nopeasti, joten vaihto jo puolen tunninkin jälkeen on joskus paikallaan. 

Onko jano? Vaihda maski!

Mäkelän mukaan maski tulee aina vaihtaa myös sen jälkeen, kun se on riisuttu pois. Tämän vuoksi esimerkiksi juominen ja syöminen tulisi ajoittaa niin, että maskia ei tarvitse kesken kaiken ottaa pois kasvoilta.

– Maski lämmittää kasvoja, joten janon tunnetta voi tulla useammin kuin normaalisti, mutta sekin tarkoittaa sitä, että maski pitäisi silloin vaihtaa, toteaa Mäkelä.

– Kangasmaski päästää lävitseen enemmän mikrobeja, jos se on märkä.

Likainen kasvomaski voi olla myös viruksen levittäjä, varoittaa Työterveyslaitos nettisivuillaan. Jos päälle puettua maskia puetaan päälle edestakaisin, sen ulkopinnasta ja käsistä voi joutua epäpuhtauksia suojaimen sisäpuolelle ja hengityselimiin.

Näin maskia kuljetetaan mukana

Maskia tulisi kuljettaa mukana tiiviissä pussissa tai eristetyssä paikassa. 

Käytetty maski pitää sulkea kuljetuksen ajaksi muovipussiin. Jos likaisen maskin laittaa laukkuun sellaisenaan, tulee myös laukku puhdistaa. 

Näin maski pestään

Pese kangasmaski vähintään 60 asteen, mutta materiaalin salliessa 90 asteen pesuohjelmalla tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele ja kuivaa maski paikassa, jossa on raitis ilma.

Lue myös:

    Uusimmat