Masennuksesta toipuminen vei 10 vuotta

Heikki Leisti kuvailee itseään ihmisten ajatusten ravistelijaksi. Mies on aina ollut oman tiensä kulkija, mutta vasta parannuttuaan 10 vuoden vakavasta masennuksesta hänestä tuli äänekäs mielipidevaikuttaja, joka on nimennyt itsensä kylähulluksi ja kantaa titteliään ylpeänä.

Heikki Leisti oli työskennellyt toistakymmentä vuotta kodinhoitajana, kun hän joutui napit vastakkain esimiehensä kanssa.

– En pystynyt hyväksymään sitä, että esimieheni kohteli asiakkaitamme, eli vanhuksia ja sairaita, pelkkinä numeroina. Minä halusin, että heitä kohdellaan ihmisiä, joten tein asiat omalla tavallani. Tämä ei pomolle sopinut, joten minut savustettiin ulos.

Savustaminen ei kuitenkaan ollut aivan yksinkertaista. Leisti kaatui vasta, kun esimies oli onnistunut nostattamaan koko työyhteisön miestä vastaan – mutta sitten hän kaatuikin kunnolla.

– Sairastuin pitkään jatkuneen työpaikkakiusaamisen tuloksena vakavaan masennukseen, josta selviämiseen kului 10 vuotta. Jälkeenpäin olen laskenut, että minulle syötettiin tuona aikana 58 eri lääkettä, joten Pharma Fennica -kirja tuli ainakin tutuksi, jos ei muuta, Leisti letkauttaa, mutta vakavoituu pian.

– Olin oikeasti ihan zombie, eikä ollut ollenkaan selvää, paranenko koskaan.

Kun Leisti viimein palasi elävien kirjoihin, kuten hän asian itse ilmaisee, hänellä oli entistä enemmän sanottavaa.

– Mielenterveysongelmien hoito ei ole muuttunut miksikään minun sairastamiseni jälkeen, ja asialle todellakin pitäisi tehdä jotakin.

"Olen kylähullu ja julkihomo"

Viisikymppisestä Heikki Leististä tuli hartolalainen 1970-luvulla. Alun perin Kotkasta kotoisin oleva Leisti muutti muutaman mutkan kautta Lahden kupeessa sijaitsevaan pikkukaupunkiin työn perässä, taskussaan äidiltään saamansa neuvo.

– Äiti sanoi aina, että ensimmäisenä on työ, toisena on työ ja kolmantena on työ. Jos jotain jää jäljelle, niin se on sitten sitä vapaa-aikaa, Leisti kertoo.

Enemmän Leistin elämään on kuitenkin vaikuttanut hänen äitinsä julistus siitä, että kukaan ihminen ei ole toista tärkeämpi tai parempi. Leisti on pitänyt kyseisen toteamuksen mielessään eikä näin ollen ole koskaan osannut pelätä sanoa mielipidettään ääneen tai kumarrella auktoriteetteja.

Nykyään hän toimii kunnanvaltuutettuna ja pyrkii ensi vaaleissa eduskuntaan. Kylähulluksi ja kylänsä ainoaksi julkihomoksi itseään tituleeraavan miehen sydäntä lähellä olevia teemoja ovat vanhustenhoito, monikulttuurisuus ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet.

– Pahin pelkoni on, että Suomeen syntyy vahva oikeistolainen hallitus, ja suvaitsevaisuus vähenee entisestään. Suomen jokainen kaupunki tarvitsisi oman kylähullun, joka ravistelisi ihmisten kaavoihin kangistunutta ajatusmaailma, ja eduskunta tarvitsisi Marja Tyrnin kaltaisia tyyppejä, jotka toivovat suun makeaksi koko Suomen kansalle, Leisti pohtii.

Ennen mahdollista Arkadianmäen paikkaa Leistin pitää kiireisenä myös hänen elämänkumppaninsa kanssa yhdessä pyörittämänsä Elämysbasaari-kirpputori. Sekä tietenkin ihmisten ajatusten ravistelu turuilla ja toreilla.

Studio55/Elina Rantalainen

Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös: