Mainos

Marsilla paljon yhtäläisyyksiä Maan kanssa

Ensimmäiset Marsin kiviaineksen koostumusta selvittävät robottianalyysit ovat paljastaneet, että Marsilla on paljon yhtäläisyyksiä Maan kamaran kanssa. Havaintoaineisto antaa myös eräänlaisen "alkuperätodistuksen" Mars-tutkijoiden käyttämille meteoriiteille.

Marsin pinnalla vaeltavan "mönkijän" tärkeimpiin tehtäviin kuuluu kiviaineksen analysointi. Mönkijä tulittaa kivenmurikoita protonisäteillä ja saa siten informaatiota kiven koostumuksesta. Avaruusluotain Pathfinder välittää tiedot Maahan, Kalifornian Pasadenassa päivystävien tutkijoiden kiihkeisiin käsiin.

Kautta aikain ensimmäisten Punaisella planeetalla tehtyjen robotti-kivianalyysien tulokset kiidätettiin julkisuuteen viime yönä Suomen aikaa. Jalkapallon kokoisen kiven koostumus löi tutkijat ällikällä.

Murikan rakennusaineiksi paljastuivat mm. kvartsi ja maasälpä, jotka ovat tuiki tavallisia Maapallon kamaran ainesosia. Mönkijän ensimmäisten kiviluotausten perusteella voidaan jopa päätellä, että Mars olisi enemmän Maan kaltainen kuin vaikkapa oma Kuumme.

Pathfinder näyttää tuottaneen alkuperäsertifikaatin Mars-tutkimuksen käyttämille meteoriiteille, joita on löydetty Maasta. Kivianalyysit puhuvat vahvasti sen puolesta, että meteoriitit ovat todellakin lähtöisin Punaiselta planeetalta.
(MTV3/Pekka Karppinen)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.