Mainos

Mars-luotain edelleen mykkänä

Marsiin lähetettyyn avaruusluotaimeen ei ole vieläkään saatu yhteyttä. Toistaiseksi viimeisin mahdollisuus viestin saamiseen Marsin pinnalta oli tänä aamuna Suomen aikaa, mutta tiedemiehiä piinaava hiljaisuus vain jatkui.

Mars Polar Lander -luotaimen oli määrä laskeutua Marsin pinnalle perjantai-iltana Suomen aikaa. Luotaimen ja siitä irronneiden kahden pienen tutkimusyksikön tehtävänä olisi muun muassa selvittää, löytyykö Marsin napa-alueelta merkkejä vedestä. Mars-operaation johtajat vakuuttivat Kaliforniassa eilisiltana olevansa edelleen toiveikkaita. Heidän mukaansa kaikkia mahdollisuuksia yhteyden saamiseksi ei ole vielä käytetty loppuun.
Yhteysongelmien syynä saattaa olla vain väärin suuntautunut luotaimen antenni. Mikäli luotaimesta ei kuulu mitään, NASA:n tutkijat alkavat pelätä pahinta eli että luotain on laskeutuessaan joutunut liian jyrkälle pinnalle ja kaatunut tai jopa murskaantunut Marsin pintaan.

Myös Suomi on mukana Marsin valloituksessa. Ilmatieteenlaitoson toimittanut luotaimeen kaksi paineenmittauslaitetta.

Mars Polar Landerin katoaminen olisi kiusallista Yhdysvaltain avaruushallinnolle Nasalle. Edellinen, Marsia ilmastoa tutkimaan lähetetty luotain tuhoutui syyskuussa. Mars-luotain projektiin on uponnut tähän mennessä lähes miljardi markkaa.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.