Mainos

Marraskuusta tavanomaista lämpimämpi – "Talven alkaminen etelässä epätodennäköistä"

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan marraskuusta olisi tulossa keskimääräistä lämpimämpi. Sää näyttäisi jatkuvan vaihtelevana eli leudot ja kylmemmät jaksot vuorottelevat.

Sekä Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF että yhdysvaltalainen NOAA ennustavat tavanomaista lauhempaa ja epävakaista marraskuuta koko Pohjois-Eurooppaan. Suomessa poikkeama keskimääräistä lämpimämpään suuntaan voi joinain viikkoina olla jopa 3-6 astetta.

Marraskuun ensimmäisellä viikolla Suomen säässä on kahtiajako: etelässä on leutoa ja syksyisen harmaata, Lappiin ennustetaan pakkasia ja lumisateita.

– Marraskuun puoliväliin mennessä leuto sää näyttäisi leviävän myös Lappiin ja lumet ovat osittain vaarassa sulaa. Lauhimmalta näyttää nimenomaan kuukauden puoliväli. On kuitenkin mahdollista, että matalapaineiden jälkipuolella pääsee purkautumaan välillä kylmempää ilmaa myös etelään, mutta pidemmät pakkasjaksot ja lumipeite etelässä näyttävät epätodennäköisiltä, tulkitsee MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas ECMWF:n ennustetta.

Marraskuun alkupuoliskosta ennustetaan suuressa osassa maata tavanomaista sateisempaa. ECMWF ennakoi kuun loppupuolelle hieman poutaisempaa jaksoa ja korkeampaa ilmanpainetta Skandinavian eteläosaan. Näin ollen Suomessa vallitsisivat leudot länsivirtaukset ja kenties föhntuulet.

– Toisaalta myös kylmänpurkaukset luoteesta tai pohjoisesta ovat edelleen mahdollisia. Kuun loppupuoli näyttää yhä tavanomaista lämpimämmältä, vaikka signaali on jo heikompi kuin alkukuussa. Etelässä siis talven alkaminen ja lumi näyttävät epätodennäköisiltä. Edessä voi olla varsin harmaa, sateinen ja synkkä kuukausi. Toivoa talvesta on lähinnä Lapissa, toteaa Markus Mäntykannas.

Pitkän aikavälin ennusteet ovat vielä kokeiluasteella. Pitkän ajan ennusteet eivät ennusta yksittäisten päivien säätä, vaan kuvaavat poikkeamaa keskimääräisessä säässä.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Katso videolta katsaus marraskuun säätyyppiin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.