Marjastuksella rahoiksi? Näin paljon tienaat poimimalla marjoja

Kohta kotimaan metsät tarjoilevat marjaista satoaan. Omaan käyttöön marjastavia riittää, mutta voisiko yksittäinen poimija lyödä metsän antimilla jopa rahoiksi?

Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio arvioi marjastajan saavan tällä hetkellä myymästään mustikasta ja puolukasta saa noin 1,5-2,5 euroa kilolta. Myös variksenmarjaa ostetaan yhden–kahden euron kilohintaan, kun taas hillasta ostaja maksaa jo kahdeksan euroa kilo.

– Mustikka, puolukka ja lakka ovat tärkeimmät ostettavat. Joinakin vuosina yritykset ostavat myös pihlajanmarjaa pieniä määriä. Marjavalikoima onkin kohtuullisen laaja.

Vaikka poimittua marjaa reilusti ostetaankin, Moisio epäilee, ettei tavallinen poimija ehdi kesän aikana marjastusretkillä isommin rahoiksi lyödä. Mikäli niin haluaisi tehdä, saisi metsässä kyykkimiseen käyttää reippaasti aikaa: suurimman osan loma-ajastaan, tai työssäoloaikana illat ja viikonloput. Pienet määrät eivät riitä suuriin summiin.

Moisio kuitenkin muistaa erään takavuosien marjastajan olleen ennätyksellinen ahkera poimija – oikeastaan poikkeustapaus. Järjestetyssä kilpailussa ennätyspoimija poimi satokauden aikana 8000 kiloa marjoja.

– Käytännössä hän pitkälti asui maastossa. Hänellä oli matkaperävaunu, jota pystyi aina siirtämään. Tämmöisiä poimijoita ei vain tahdo löytyä enää. Nykyään parhaimmat suomalaiset poimivat noin tuhannesta kolmeen tuhanteen kiloa per satokausi.

Ostajia runsaasti

Yksittäinen marjanpoimija siis voi myydä saaliitaan eteenpäin, tosin tietyin ehdoin. Itsepoimittua marjaa voi myydä vaikkapa toreilla, kunhan on pyytänyt torin ylläpitäjältä myyntioikeuden.

– Asia toimii kuten yrittäjälläkin, eli lupa myyntipaikkaan pitää olla. Jotkut torin omistajat perivät myös maksua, Moisio sanoo.

Marjaa myydään myös suoraan puhdistettuna kauppiaille tai ammattikeittiöille. Roskaisena marjana taas saa myydä teollisuuden ostajille, joita löytyy eri puolilla Suomea.

Tänä vuonna hyvä hillasato

Hyvinä satovuosina Suomessa poimitaan noin 50 miljoonaa kiloa marjaa. Moision mukaan esimerkiksi viime vuonna tästä määrästä myytiin 20 miljoonaa kiloa, josta teollisuus osti 16 miljoonaa, ja torikauppiaat sekä ammattikeittiöt yhteensä 4 miljoonaa kiloa. Loput 30 miljoonaa kiloa poimittiin suoraan kotitalouksien omiin pakastimiin.

Marjaa löytyy tänäkin vuonna hyvin: esimerkiksi Lappia kuten myös etelää helli kohtuullisen hyvä hillasato.

– Kun ulkomaalaiset eivät vielä ole tulleet, on sato ollut ihan puhtaasti suomalaisten marjastajien poimittavana.

Myyntipoimintaa harjoittavia suomalaisia marjastajia metsissämme liikkuu vuosittain lähes 15 000, kun taas ulkomaalaisia kerääjiä noin 3000-4000. Siitä huolimatta marjaa riittää.

– Kun suuret ikäluokat ovat jääneet eläkkeelle, niin siellä on reilusti tervettä väestöä, jotka ovat työelämästä pois ja pystyisivät paljon enemmänkin poimimaan marjaa myyntiin, jos haluaisivat. Kyllä me mielellämme haluaisimme vielä enemmän väkeä metsiin! Moisio sanoo.

Studio55.fi / Annimari Pasanen

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja