Marinin mukaan hyökkäys Ukrainaan osoitti Euroopan heikkouden – "Emme olisi kyenneet hoitamaan tilannetta ilman Yhdysvaltoja"

Venäjän brutaalit sotatoimet jatkuvat – mihin lännen pakotteet iskevät seuraavaksi? 1:44
Katso myös: Venäjän brutaalit sotatoimet jatkuvat – mihin lännen pakotteet iskevät seuraavaksi?

Pääministeri Sanna Marin (sd.) arvioi, ettei Eurooppa kumppaneineen ole vielä tehnyt tarpeeksi Venäjän hyökkäyssodan lopettamiseksi Ukrainassa.

–  Olemme tehneet paljon, mutta onko se riittävästi? En ole sitä mieltä, Marin sanoi Reykjavikissa tiistaina.

Marin mainitsi EU:n Venäjälle jo langettamat pakotteet ja Ukrainalle annetut tarvike- ja raha-avustukset. Hänen mukaansa Eurooppa on kuitenkin valmis määräämään Venäjälle vielä raskaampia pakotteita.

Marin myös muistutti, että Suomi on suhtautunut myönteisesti EU-komission ehdottamiin pakotteisiin mukaan lukien energiapakotteet, jotka ovat vaikeita monille Euroopan maille.

Marin kehui Yhdysvaltojen panosta Ukrainan auttamisessa, mikä hänen mukaansa osoittaa Euroopan heikkouden.

–  Emme olisi kyenneet hoitamaan tilannetta ilman Yhdysvaltoja. Tulevaisuudessa meidän täytyy varmistaa, että olemme vahvempia.

Marin aloitti tiistaina kaksipäiväisen vierailunsa Islannissa. Hän osallistui Islannin pääministeri Katrin Jakobsdottirin kanssa Islannin kansallismuseossa järjestettyyn keskustelutilaisuuteen.

Riippuvuutta vähennettävä

Marin arvioi, että tulevaisuudessa Euroopassa on kehitettävää paitsi puolustuksen saralla myös esimerkiksi energia- ja teknologiakysymyksissä. Marin ennakoi, että seuraavat suuret kriisit liittyvät teknologioihin ja osaamiseen, minkä takia on syytä varmistaa investoinnit tietoon ja uusiin teknologioihin.

–  Erityisesti emme voi olla riippuvaisia Kiinasta tai jostain muusta autoritaarisesta hallinnosta, Marin totesi.

Marin korosti omavaraisuuden lisäämistä myös ainakin ruuan, puhtaan veden sekä lääkkeiden ja lääkintätarvikkeiden kohdalla. Hänen mielestään yhteistyötä voitaisiin kuitenkin tiivistää demokraattisten maiden kesken.

Islannin pääministeri Katrin Jakobsdottir arvioi hyökkäyksen tuoneen Islannissakin esiin sen, ettei maan tule olla riippuvainen muista energiakysymyksissä.

–  Uskon, että uuden teknologian kohdalla Islannilla ja Suomella on mahdollisuus syventää kahdenvälisiä suhteita.

Lue myös:

    Uusimmat