Marine Le Pen on nyt lähempänä presidenttiyttä kuin koskaan – nämä äärioikeistojohtajan mielipiteet ja Venäjä-yhteydet herättävät huolta Euroopassa

Kuka on Ranskan presidenttiehdokas Marine Le Pen? 53-vuotias Le Pen on pehmentänyt imagoaan viime tappion jälkeen 4:06

Ranskassa äänestetään tänään presidentinvaaleissa. Kolmatta kertaa Élysée-palatsiin pyrkivä Marine Le Pen on näissä vaaleissa päässyt lähemmäs voittoa kuin koskaan aiemmin.

Gallupeissa äärioikeistolaisen Le Penin kannatus on ollut parhaimmillaan vain muutaman prosenttiyksikön päässä Emmanuel Macronista. Viimeisimmät lukemat ovat noin 55%-45% Macronin hyväksi.

Le Penin valinta näyttää siis epätodennäköiseltä, mutta ei täysin mahdottomalta. Hänen arvioidaan hyötyvän siitä, jos toisen kierroksen ehdokkaisiin pettyneet äänestäjät jäävät kotiin.

Edellisen vaalitappionsa jälkeen Marine Le Pen on tehnyt paljon töitä saadakseen julkisuuskuvansa pehmeämmäksi ja "äänestettävämmäksi".

Maahanmuutto- ja islamvastaisuus ovat silti edelleen Le Penin politiikan ydintä. Hän haluaa esimerkiksi kieltää kokonaan musliminaisten huivit. Peittävien burka- ja niqab-huntujen käyttö on jo kiellettyä Ranskassa.

Vaalien alla Le Pen on pyrkinyt painottamaan taloutta, kuten korkeaa inflaatio ja elinkustannusten nousua. Hän vastustaa Macronin tavoitetta nostaa eläkeikää 62:sta 65:een.

Venäjä-yhteydet ja EU-kannat huolettavat Euroopassa

Marine Le Pen on entinen europarlamentaarikko, joka tunnetaan yhtenä Euroopan oikeistopopulistien johtohahmoista.

Le Pen sanoo, ettei enää aja Ranskan eroa EU:sta tai yhteisvaluutta eurosta. Hän kuitenkin haluaisi siirtyä Ranskassa protektionistiseen talouteen ja uudistaa EU:ta merkittävällä tavalla. 

Le Pen esimerkiksi purkaisi tavaroiden ja ihmisten vapaan liikkuvuuden.

– Jos hänet valitaan, se tarkoittaisi eksistentiaalista kriisiä EU:lle, sanoo vanhempi asiantuntija Sophie Pornschlegel European Policy Centre -ajatushautomosta.

Le Penin valintaa on pidetty jopa brexitin kaltaisena kriisinä EU:lle.

– Se, että Ranskan presidentti hakisi konfliktia EU:n kanssa eikä hyväksyisi EU-lainsäädäntöä tekisi kaikesta hyvin monimutkaista, Pornschlegel sanoo.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan moni uskoi Le Penin Venäjä-yhteyksien murskaavan hänen mahdollisuutensa. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan hän pääsi toiselle kierroksella Macronia vastaan.

Le Penin kampanjatiimi poisti pikavauhtia kampanjamateriaaleistaan yhteiskuvat Vladimir Putinin kanssa. Marine Le Pen on monesti kertonut ihailevansa tätä.

Hän on ollut Venäjän presidentin kanssa yhtä mieltä siitä, että Krim kuuluu Venäjään ja Maidanin aukion mielenosoitukset olivat vallankaappaus.

Ennen edellistä presidentinvaalikampanjaa Kansallinen liittouma otti miljoonien lainan Kremliä lähellä olevalta venäläispankilta.

Le Pen on tuominnut Venäjän hyökkäyksen, mutta suhtautuu nihkeästi tiukkoihin pakotteisiin ja aseiden lahjoittamiseen Ukrainalle. Hän haluaisi lähentää Naton ja Venäjän suhteita, kunhan sota ensin päättyy.

Kuka on Marine Le Pen? Katso lisää jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat