Putinin ystävä vai ei? Marine Le Penin puolue maksoi kohutun lainansa venäläiselle ilmailuyhtiölle

Marine Le Penin aiemmin johtama äärioikeistolainen puolue Kansallinen liittouma RN on maksanut takaisin hieman yli kuuden miljoonan euron loppusumman lainasta, jonka se otti tshekkiläis-venäläiseltä First Czech-Russia -pankilta vuonna 2014. Pankin konkurssin jälkeen 2016 laina siirtyi venäläiselle Aviazapchast-yhtiölle. 

RN kuittaa pankkilainansa käytännössä valtion rahoilla, jota se saa noin 5.2 miljoonaa euroa vuodessa, kun puolueen kansanedustajamäärä nousi kahdeksasta 89:aan viime vuoden vaaleissa. 

– Halusimme maksaa lainan takaisin mahdollisimman pian, sanoi puolueen taloudenhoitaja ja kansanedustaja Kévin Pferrer Financial Times -lehdelle. 

Arvostelijat ovat syyttäneet Le Peniä Vladimir Putinin myötäilystä. Le Pen ja Pfeffer tyrmäävät väitteet. RN:n nykyisen puheenjohtajan Jordan Bardellan mukaan puolue halusi päästä eroon maineeltaan hankalasta lainasta, ja keskittyä ensi vuoden Euroopan parlamentin vaaleihin. 

Aviazapchast ehti jo vaatia oikeusteitse Le Penin puoluetta maksamaan laina takaisin, mutta osapuolet sopivat asiasta kesällä 2020.

Venäläisyhtiö lännen pakotteiden alainen

Aviazapchast ei ole ihan mikä tahansa yhtiö, joten ei ole yllätys, että puolue kiirehti lainan takaisin maksua takarajasta 2028. 

EU ja Yhdysvallat ovat asettaneet Aviazapchastille pakotteita, koska se rikkoo lakia, joka kieltää aseiden toimittamisen Iraniin, Pohjois-Koreaan ja Syyriaan.  

Moskovassa päämajaansa pitävä yhtiö toimittaa muun muassa venäläisiä sotilaslentokoneita ja niiden osia eri puolille maailmaa. Yhtiö ei ole pakotteiden alainen Venäjän Ukrainan-hyökkäyssodan takia.  

Le Pen otti puolueelleen aikoinaan kaikkiaan 9.4 miljoonan euron lainan First Czech-Russian -pankista, koska ranskalaiset pankit eivät halunneet myöntää lainaa puolueelle (tuolloin vielä nimellä Kansallinen rintama FN).

Puolueella on takaisinmaksun jälkeen velkaa vielä noin 20 miljoonaa euroa. Barrellan mukaan puolueen tarkoitus on maksaa lainat pois 2027 mennessä, jolloin Ranskassa on presidentinvaalit. Marine Le Penin odotetaan lähtevän neljättä kertaa puolueensa ehdokkaaksi. 

Viime vuonna lainaa unkarilaispankista

Lisäksi Marine Le Pen otti viime vuonna presidentinvaalikampanjaansa varten henkilökohtaista lainaa 10.7 miljoonaa euroa unkarilaiselta, osittain valtio-omisteiselta MKB-pankilta, jonka suurin osakkeenomistaja Lorinc Meszaros on pääministeri Viktor Orbánin lapsuudenystävä. 

Financial Timesin lähteiden mukaan työntöä MKB:n lainapäätökselle tuli Orbánin sisäpiiristä. 

Meszaros, entinen putkiasentaja ja maansa rikkaimpia ihmisiä, puolestaan tuntuu olevan Unkarin politiikan ytimessä. Hänen liiketoimintansa muun muassa pankki-, rakennus-, turismi- ja media-alalla on lehden mukaan paljon riippuvainen valtion hankintapäätöksistä.  

Viime vuoden maaliskuussa otetun lainan takaisinmaksuaika on 16 kuukautta. FT tuolloin otaksui, että Le Pen saa sen maksettua takaisin, kun Ranskan valtio maksaa takaisin ehdokkaan vaalikampanjakulut.  

Putinin ystäviä vai ei?

Le Peniä ja Orbánia yhdistävät myös kansallismielisyys ja syytökset Putinin myötäilystä. 

Le Pen on tavannut Orbánin muun muassa useasti Unkarissa. Orbán puolestaan tuki Le Peniä tämän viime vuoden presidentinvaalikampanjassa, kuten teki myös italialaisen äärioikeistolaisen Lega-puolueen pääsihteeri Matteo Salvini.   

Vuonna 2014 Le Pen kannatti avoimesti Venäjän Krimin niemimaan miehitystä. 2017 hän tapasi Putinin Moskovassa. Myös Salvini on tunnettu Putinin kannattamisestaan. 

Venäjän suurhyökkäyksen alkamisen jälkeen Le Pen ja Salvini ovat pyrkineet ottamaan eroa Putiniin ainakin julkisuudessa, mutta esimerkiksi viime syyskuussa Salvini arvosteli Venäjän-vastaisia pakotteita. 

Le Pen ja Matteo Salvini hakevat yhteistyötä eurovaaleihin 

Ensi vuoden eurovaaleja silmällä pitäen Le Pen ja Italian hallituksen varapääministeri Salvini yrittävät koota Euroopan oikeinta laitaa samojen teemojen ja yhteistyön alle.

Salvini ja Le Pen tapasivat viime viikolla Pontidassa Pohjois-Italiassa. 

He julistivat yhteisiksi teemoikseen ”perinteemme, gastronomiamme, identiteettimme, maisemamme”, Le Penin sanoin. Hän myös vastusti Salvinin hengessä "siirtolaistulvaa" ja vihreää siirtymää, ”lämpömoottorien” eli polttomoottorien käyttökieltoa. Italiassa Lampedusan saari on konkreettinen paikka ja  symboli EU:hun pyrkiville siirtolaisille eri puolilta maailmaa. 

Le Pen korosti kansakuntien ja kansojen omaa päätäntävaltaa ylikansallisten organisaatioiden tai kaupallisten rakenteiden sijaan. Le Monde -lehden mukaan samaan aikaan Salvini haluaa koota Euroopan tason kansallismielisten liittouman.   

Salvinin poliittisia irtiottoja ei katsoja hyvällä Italian hallituksessa.

Oikeistolaista Forza Italia -puoluetta edustava ulkoministeri Antonio Tajani torjuu tiukasti lähestymiset Le Penin puolueen kanssa, kuten myös toisen eurooppalaisen äärioikeistopuolueen, Putin-mielisen saksalaisen Alternative für Deutschlandin kanssa. 

Italian pääministeri, nationalistisen Fratelli d’Italia -puolueen puheenjohtaja, Giorgia Melonivastustaa hänkin tiukasti lännen Putin-kaveerausta. 

 

Uusimmat