Mainos

Margaret Atwood vei Bookerin

Kanadalainen kirjailija Margaret Atwood on saanut tämänvuotisen Booker kirjallisuuspalkinnon. Atwood palkittiin myöhään eilen Britannian arvostetuimmalla kirjallisella tunnustuksella teoksesta The Blind Assassin. Teos julkaistaan myös suomeksi tässä kuussa nimellä Sokea surmaaja.

Booker-palkinto on arvoltaan 21 000 puntaa eli noin 210 000 markkaa. Palkinnon merkitystä lisää se, että tunnustus nostaa tavallisesti voittajan teokset myyntilistojen kärkeen eri puolilla maailmaa. Atwoodin voittoisa teos valittiin 120 kirjan joukosta. Kanadalaiskirjailija oli selvä ennakkosuosikki palkinnon saajaksi tänä vuonna.

Kanadan tunnetuimpia kirjailijoita

Suomessakin vieraillut Atwood on Kanadan arvostetuimpia nykykirjailijoita, jonka teokset ovat usein sekä kirjallisia että kaupallisia menestyksiä. Yli kolmekymmentä hyvin erilaista teosta julkaisseen Atwoodin teoksia on myyty pitkästi yli kuusi miljoonaa kappaletta. Hän on julkaissut useita romaaneja, novelleja, tutkielmia, lastenkirjoja ja runokokoelmia. Hän on voittanut useita kirjallisuuspalkintoja ja ollut ehdolla Booker Prize -palkintoon jo aiemmin teoksillaan Cat's Eye (1989) ja Nimeltään Grace.

Kirjailija Margaret Atwoodia pidetään poikkeuksellisen hyvänä kirjailija sikäli, että hän kykenee muokkaamaan syvälliset ainekset vetäväksi tarinaksi. Atwoodilla on mainetta myös feministikirjailijana, vaikka julkisuudessa Atwood välttelee feministisiä kannanottoja. Naisasianaisten esikuvana Atwood pysyy kuitenkin edelleen.

Suosiosta kertoo sekin, että USAssa Atwoodille on perustettu hänen tuotantoaan tutkiva akateeminen seura. Atwood syntyi Ottawassa 1939 ja vietti suuren osan nuoruuttaan Pohjois-Ontariossa ja Quebecissä. Margaret Atwoodin kirjoja on käännetty yli kahdellekymmenelle kielelle. Suomeksi on käännetty kymmenkunta teosta muun muassa romaanit Ryövärimorsian (1994) ja Nimeltään Grace (1997).

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.