MaRa: Veronkorotukset ajavat suomalaiset virolaisiin kylpylöihin

Matkailu- ja ravintola-ala on tyytyväinen hallituksen tuoreisiin kehysriihipäätöksiin. Kiitosta saa erityisesti päätös pidättäytyä useista arvonlisäverojen korotuksista.

Matkailu- ja ravintolapalvelut ry:n toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan esimerkiksi ravintolaruuan arvonlisäveron korottaminen olisi ajanut alan yhä ahtaammalle.

– Esimerkiksi ravintolaruoan, matkalippujen ja festivaalilippujen arvonlisäveron korottaminen olisi iskenyt meidän palveluihimme pahasti. Toki se, että ostovoima heikkenee edelleen, vähentää meidän toimialamme palveluiden kysyntää. Myös sähköveron korotus on meille hankala asia, koska sitä on jo ennen tätä korotettu palveluyrityksille monta kertaa peräkkäin.

Lappi kertoo, että ravintola-alan kustannukset ovat nousseet parin viime vuoden aikana muutoinkin huomattavasti.

– Elintarvikkeiden ja alkoholin sisäänostohinnat ovat nousseet yli 10 %. Kysyntä on sitä vastoin pudonnut viime vuonna 4 %. Tämä vuosi on meille siis joka tapauksessa hyvin vaikea.

Veronkorotukset Suomessa lisäävät Viron matkailua

Veronkorotukset näkyvät Lapin mukaan vääjäämättä kuluttajahinnoissa.

– Toimialalla liikevoitto liikevaihdosta on niin pieni, että katteesta ei ole enää varaa ottaa. Hinnatkin ovat siis nousseet, mikä on johtanut siihen, että suomalaiset käyvät yhä enemmän Virossa. He käyttävät siellä hotelli- ravintola- ja kylpyläpalveluita ja tuovat sieltä elintarvikkeita ja kestokulutushyödykkeitä. Nämä ratkaisut kiihdyttävät edelleen matkailua varsinkin Viroon ja verotulojen ja työpaikkojen siirtymistä sinne.

Matkailu- ja ravintola-ala työllistää nuoria

Lappi toteaa, että alan kehitysnäkymiä heikentää myös se, että venäläismatkailijoiden määrä vähenee mahdollisesti edelleen Ukrainan kriisin ja ruplan kurssin heikkenemisen vuoksi.

– Matkailu- ja ravintola-ala on yksi harvoja suuria suomalaisia elinkeinotoiminnan aloja Suomessa, jolla on hyvät kasvumahdollisuudet. Me pystymme työllistämään eri puolilla Suomea myös paljon nuoria. Alle 26-vuotiaiden osuus on Suomessa 30 % kaikista työntekijöistä. Toivotaan, että hallitukset jatkossa satsaisivat enemmän meidän toimialaamme ja näkisivät meidän mahdollisuutemme niin työllistäjänä kuin myös verotulojen tuojana. 

Lue myös:

    Uusimmat