Maolaiset aloittavat tulitauon Nepalissa

Nepalissa ponnistellaan nyt tosissaan rauhan palauttamiseksi maahan.

Nepalin maolaississit ovat julistaneet kolmen kuukauden yksipuolisen tulitauon, kertoo intialainen Press Trust -järjestö. Sissit päätyivät ratkaisuun kuningas Gyanendran luvattua palauttaa parlamentin vallan.

- Puolueemme julistaa jälleen kerran kolme kuukautta kestävän tulitauon, joka alkaa välittömästi. Meidän kansanvapautusarmeijamme ei käy hyökkäyksiin tänä aikana, vaan pitäytyy puolustuskannalla, maolaississien johtaja Prachanda sanoo tiedotteessa Press Trustin mukaan.

Maolaisten mukaan tulitauko kuvastaa heidän rauhantahtoaan ja toiveitaan perustaa demokraattinen tasavalta Nepaliin.Maolaississit ovat taistelleet Nepalin monarkiaa vastaan vuodesta 1996.

Nepalin levottomuudet ovat muutenkin rauhoittumassa, kun viikkoja kestäneet mielenosoitukset päättyivät. Kireää ilmapiiriä kuitenkin heijasteli maan itäosassa eilen tapahtunut ampumavälikohtaus, jossa kuoli kuusi siviiliä.

Mielenosoituksella ei kuitenkaan ollut suoranaista yhteyttä maata viikkoja ravistelleeseen poliittiseen kriisiin. Kuningasta vastustavat suurmielenosoitukset päättyivät voitonjuhliin, kun kuningas Gyanendra joutui taipumaan hallituksen vallanpalautukseen.

Elämä on Kathmandussa palautumassa normaaliksi, ja työntekijät palasivat töihin yleislakon ja voitonjuhlien jälkeen. Bussit kulkivat normaalisti, liikkeet olivat auki, ja kadut oli jo siivottu mielenosoitusten jäljiltä.

Parlamentti kokoontuu huomenna

Myös maolaississit reagoivat kuninkaan päätökseen lopettamalla eilen Katmandun saarron sen jälkeen, kun pääministeriksi nouseva Girija Prasad Koirala sitä pyysi. Maolaiset ovat löyhästi liitossa seitsemän puolueen allianssin kanssa, joka hyväksyi Koiralan pääministeriksi.

Parlamentin on määrä kokoontua huomenna ensi kertaa yli neljään vuoteen. Koiralan mukaan parlamentin ensimmäinen tehtävä on kutsua koolle perustuslakia pohtiva kokous. Maolaiset ovat vaatineet muutosta perustuslakiin tiukasti.

Poliisi vahvisti myöhään tiistaina, että yli 300 poliittisista syistä pidätettyä ihmistä on vapautettu. Joukossa oli muun muassa poliittisia johtajia sekä ihmisoikeusaktivisteja.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat