Mäntykuitupuun menekki yllätti metsäyhtiöt

Mäntykuitupuun nopeasti lisääntynyt tarve on yllättänyt metsäyhtiöt. Mäntykuidusta on jo pulaa, eikä sitä voida nopeasti korvata edes Venäjän tuontipuulla.

Esimerkiksi Stora Enso ei osannut varautua kuidun nykyiseen menekkiin, kertoo Karjalan hankinta-alueen johtaja Pekka T. Rajala. -Kyllä se yllätti meidät. Metsänomistajilla on nyt harvinainen tilaisuus panna metsät kuntoon ja toteuttaa rästiin jääneet harvennukset. Normaalisti mäntykuitua vältellään, mutta nyt on poikkeuksellinen tilanne, että sitä voidaan ostaa koko maassa, Rajala sanoo.

Mäntykuidusta on jo pulaa, eikä sitä voida nopeasti korvata edes Venäjän tuontipuulla. Itärajan takana on ollut vaikea korjuutalvi, mikä on vähentänyt juuri mäntykuidun tuontia. Pian alkava kelirikko tuo lisää ongelmia. Stora Enson Ruotsin tehtailla on jääolojen vuoksi ollut vaikeuksia saada riittävästi kuitupuuta Baltiasta. -Ostamme nyt myös pelkkiä kuitupuuleimikoita, jopa ensiharvennuksia. En usko, että mäntykuidun hinta kuitenkaan nousee, koska sitä on tarjolla niin paljon, sanoo Rajala.

Vielä viime viikolla kuitupuiden keskimääräiset hinnat laskivat, mutta alueelliset erot olivat jo suuria. Puupulan vaikutus hintatasoon näkyy lähiviikkoina. Stora Enson lisäksi myös Metsäliitto on ilmoittanut lisäävänsä mäntykuidun ostoja.
Sellun hinta nousee
Mäntykuidun yllättävä kysyntäpiikki johtuu sellun hinnan noususta ja hyvästä menekistä maailmalla. Sellutehtaat ajavatkin nyt täydellä teholla, jos vain kuitupuuta riittää. Esimerkiksi Enocell tavoittelee Uimaharjussa uutta vuosiennätystä. -Viime vuonna teimme 608000 tonnia sellua ja tänä vuonna tavoite on 620000 tonnia, kertoo toimitusjohtaja Jukka Heiko.

Sellun markkinatilanne on parantunut yllättäen vuoden alkupuolella, kun normaalisti keskitalvi on ollut selluntekijöille kriittisintä aikaa. Tuottajien varastot ovat pienentyneet ja se on näkynyt hinnassa. Havusellusta on pyydetty jo 560 dollaria tonnilta. -Tämä hintataso ei ole vielä vakiintunut, se on pelkkä pyyntö. Hinnan nousun pysyvyyttä on myöskin hankala ennustaa, Heiko sanoo.

Myönteiseen kehitykseen ovat vaikuttaneet Kaukoidän ja erityisesti Kiinan markkinoiden vetovoima sekä Pohjois-Amerikan tehtaiden sääoloista johtuvat puunhankintaongelmat ja seisokit. Heiko muistuttaa, että sellun kulutus ei ole vielä tavanomaisella tasolla, koska sanomalehtipaperin kulutus on normaalia vähäisempää.

(MTV3 - STT)

(Seitsemän uutiset 04.04.2003)

Lue myös:

    Uusimmat