Mainos

Manninen: Sähköisellä äänestämisellä saadaan nuoret uurnille

Virossa sähköistä äänetämistä on jo kokeiltu. Internetäänestämiseen tarvittavia sähköisiä henkilökortteja ei kuitenkaan Suomessa ole vielä tarpeeksi.

Alue- ja kuntaministeri Hannes Mannisen (kesk.) mukaan nuorten alhaista äänestysintoa voidaan parantaa sähköisellä äänestämisellä. Mannisen mukaan internetissä tapahtuva äänestäminen sopisi hyvin nuorten liikkuvaan ja kiireiseen elämänrytmiin.

- Uskoisin, että nuoret varmasti äänestäisivät enemmän, jos se voisi tapahtua sähköisesti, koska se on helppo ja vaivaton tapa, Manninen sanoi tänään kunnallisen demokratian kehittämishankkeen loppuraportin julkaisutilaisuudessa Helsingissä.

Sähköinen äänestäminen nousi loppuraportissa yhdeksi keinoksi, jolla voitaisiin aktivoida passiivisimpia äänestäjäryhmiä osallistumaan vaaleihin.

Mannisen mukaan yksi sähköisen äänestämisen haasteista on kuitenkin se, että suomalaisilla on toistaiseksi perin vähän internetäänestämiseen tarvittavia sähköisiä henkilökortteja.

Sähköistä äänestämistä on tarkoitus kokeilla Karkkilassa, Kauniaisissa ja Vihdissä vuoden 2008 kunnallisvaaleissa. Tuolloin ei kuitenkaan kokeilla äänestämistä internetissä, vaan sähköisten äänestyslaitteiden käyttöä äänestyspaikoilla.

Viron esimerkin mukaan

Sisäministeriön ylijohtajan Cay Sevonin mukaan suomalaisten ei tarvitse lähteä kovin kauas hakemaan kokemuksia sähköisestä äänestämisestä, sillä Viro on yksi alan edelläkävijöistä koko maailmassa. Esimerkiksi maan parlamenttivaaleissa kansalaiset ovat voineet äänestää kotoa käsin internetin välityksellä.

- Virossa näyttää siltä, että erityisesti nuoret ovat käyttäneet tätä mahdollisuutta hyväkseen, Sevon sanoi.

Etelänaapurissa on Sevonin mukaan kiinnitetty erityistä huomiota internetäänestämisen turvallisuuteen. Mahdollisuus siihen, että äänestäjää painostetaan äänestystilanteessa on Virossa pyritty poistamaan siten, että äänestäjä voi antaa äänensä useaan kertaan, joista viimeinen jää voimaan.

Mannisen mukaan toinen keino nuorten aktivointiin on kunnallisvaalien äänestysikärajan laskeminen 16 vuoteen. Hänen mukaansa nuoret tuntevat yleensä oman lähiympäristönsä asiat sen verran hyvin, että voivat osallistua vaaleihin. Ehdokkaaksi ei Manninen kuitenkaan alle 18-vuotiaita päästäisi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.