Mankell lyttää Ruotsin sukellusvenejahdit huijaukseksi

Ruotsin dekkarikirjallisuuden keulahahmo Henning Mankell ampuu uusimmassa kirjassaan alas 1980-luvun sukellusvenejahdit suuren luokan huijauksena.

Ruotsi kävi 1980-luvun alussa rannikoillaan näyttäviä sukellusvenejahteja syvyyspommeineen ja väyläverkkoineen, tuloksetta. Tungettelijaksi sanottiin yleisesti Neuvostoliittoa.

- Jos siellä oli sukellusveneitä, ne olivat Natomaasta. Ellei siellä ollut mitään, niin kyseessä oli sangen taitava sotilaallis-poliittinen salajuoni puolustusvoimien vahvistamiseksi. Haluttiin muistuttaa, että vihollinen tulee aina idästä, Mankell sanoo.

Politiikan tutkija Pekka Visuri on täysin Mankellin linjoilla.

- Kyllä viimeisten todistusten mukaan ne ovat aivan varmasti olleet läntisiä sukellusveneitä, ehkä lähinnä amerikkalaisia ja englantilaisia.

Ruotsin laivasto julkaisi jopa nauhoituksia potkuriäänistä. Visurin mukaan ratkaisevat todistusaineistot kuitenkin puuttuvat - ne on yksinkertaisesti tuhottu.

Mankell arvelee, että nykyään Ruotsin ulkoministerinä toimiva Carl Bildt ei koskaan pääse eroon sukellusvenejahtien poliittisesta rasitteesta.

- Hämmästelisin kovasti, jos Bildt saisi korkean aseman EU:ssa, koska hän on ryvettynyt näiden kysymysten takia.

Visuri uskoo, että joku mukana ollut paljastaa vielä koko totuuden ennemmin tai myöhemmin.

Katso Kari Lumikeron raportti Tukholmasta

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat