Mainos
UCL

Kaikki ottelut suorana C Moressa

Katso lisää

Manchester City uhataan sulkea ulos Mestarien liigasta

40:09
Manchester City on Valioliigan mestari toista vuotta putkeen.

Jalkapallon Valioliigan mestarijoukkue Manchester City on joutunut Euroopan jalkapalloliitto UEFA:n tutkinnan kohteeksi. Joukkuetta syytetään eurooppalaisen jalkapallon talouspuolen harhaanjohtamisesta menestyksen vuoksi, kertoo The New York Times. Jos syyttet menevät läpi, saatetaan City sulkea ulos Mestarien liigasta.

Sekä englantilaisen jalkapalloilun, että UEFA:n viranomaiset ovat kuukausien ajan tutkineet Manchester Cityyn kohdistuneita syytöksiä, joita on ilmennyt viimeisen vuoden aikana. UEFA:n tutkintalautakunnan jäsenet kokoontuivat kaksi viikkoa sitten Sveitsin Nyonissa viimeistelemässä päätelmänsä asiasta. Ryhmän tarkoitus on valvoa talouspuolta koskevien sääntöjen rikkomisesta epäiltyjä seuroja.

Tutkintalautakunnan johtaja, entinen Belgian pääministeri Yves Leterme, saattaa antaa lopullisen lausuntonsa asiasta jo myöhemmin tällä viikolla. Ryhmä odottaa Citylle langetettavan ainakin yhden kauden mittaista osallistumiskieltoa Mestarien liigaan.

Manchester Cityn nykyinen joukkue on kustantanut kokonaisuudessaan yli miljardin, joka on hyvä esimerkki seuran omistajan Sheikki Mansour bin Zayed al-Nahyanin taloudellisesta voimasta. Sheikki Mansour on sijoittanut seuraan miljardeja, tavoitteenaan muuttaa City yhdeksi jalkapallomaailman suurimmista brändeistä.

On edelleen epäselvää, tulisiko Cityn mahdollinen Mestarien liigan osallistumiskielto voimaan jo ensi kaudeksi, vai vasta kaudelle 2020-21. Seuraavan kauden karsintapelit alkavat jo ensi kuussa, joten UEFA:lla tulee kiire mahdollisen rangaistuksen antamiselle.

City on voimakkaasti kiistänyt toimineensa väärin ja seura on varoittanut antavansa aggressiivisen vastauksen, jos joukkue edes yritettäisiin sulkea ulos Mestarien liigasta. Useat UEFA:n talouspuolen virkamiehet ovat kertoneet, että jos Citylle ei anneta rangaistusta, UEFA:n maine olisi vaakalaudalla.

Monet Cityyn kohdistuneista taloudellisista sääntörikkomusepäilyistä tulivat ilmi, kun tiedotusvälineet olivat saaneet haltuunsa niin sanottuja "Football Leaks" -tiedostoja. Tiedostojen sanotaan sisältävän seuran sisäisiä asiakirjoja sekä sähköposteja, jotka osoittaisivat Cityn yritykset kiertää UEFA:n taloudellisia Fair Play-sääntöjä. Seuran kerrotaan peitelleen Yhdistyneiden arabiemiirikuntien rahoittamia sijoitusyhtiöiden rahasiirtoja. Arabiemiirikuntien lentoyhtiö Etihad on Cityn pääsponsori, jonka mukaan on nimetty myös seuran nykyinen stadion. Etihad aloitti seuran pääsponsorina vuosi siitä, kun Sheikki Mansour seuran osti.

UEFA:n taloudelliset säännöt otettiin käyttöön ensimmäisen kerran vuonna 2011. Tarkoituksena oli silloin estää seuroja riskeeraamasta taloudellista tulevaisuuttaan käyttämällä liikaa raha pelaajiin, joihin heillä ei ole varaa. Tuolloin useilla seuroilla oli kymmeniä miljoonia lainaa, mikä johtui osittain siitä, että huippupelaajien hinnat olivat alkaneet nousta huomattavasti.

Tutkimusta tuntevien ihmisten mukaan Cityn rangaistus tulee olemaan yhteydessä aikaisempiin syytöksiin siitä, että seura olisi antanut harhaanjohtavia lausuntoja aikaisemman tapauksen ratkaisemisessa sekä vääriä tietoja Englannin viranomaisille sponsorisopimusten todellisesta arvosta.

UEFA:n tutkijat tapasivat huhtikuussa Cityn edustajia Sveitsissä. Tutkijat eivät kuitenkaan huhujen mukaan olleet vakuuttuneita seuran selityksistä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja