Tänään on Manchester Cityn kohtalon päivä – pelissä on valtaisat panokset: europannan lisäksi seuraa uhkaavat isot sanktiot Valioliigassa

Manchester Cityn osallistuminen Mestarien liigaan kahdella seuraavalla kaudella ratkeaa tänään Urheilun kansainvälisessä vetoomustuomioistuimessa CAS:ssa, jossa käsitellään englantilaisseuran toimintaa taloudellisten reilun pelin sääntöjen puitteissa.

City sai jo aiemmin Euroopan jalkapalloliitolta Uefalta kahden vuoden kilpailukiellon liiton alaisissa kilpailuissa taloudellisten reilun pelin sääntöjen rikkomisesta. Julkisuuteen vuodettujen dokumenttien perusteella näyttää, että seura oli sponsorisopimuksensa varjolla vastaanottanut rahaa omistajiltaan.

Dokumentit osoittavat, että rahat tulivat todellisuudessa Abu Dhabin kuninkaallisilta, eikä yhteistyökumppanilta Etihad Airwaysilta niin kuin se kirjanpitoon oli merkitty. Tämän vuoksi Uefa katsoi upporikkaiden omistajien pumpanneen seuraan rahaa kilpailua vääristävällä tavalla.

City valitti saamastaan tuomiosta, ja tänään maanantaina tapaus saa ratkaisunsa Sveitsissä sijaitsevassa urheilun vetoomustuomioistuimessa CAS:ssa, joka odotetaan antavan oman päätöksensä Suomen aikaa kello 11.30.

Jos CAS pitää tuomion voimassa, se tietää Manchester Citylle peräti viidenneksen pudotusta seuran tulopuolelle, sillä se on ansainnut brittilehti The Timesin mukaan vuosittain noin 100 miljoonaa puntaa eli 112 miljoonaa euroa Euroopan ykköskilpailusta.

Samalla se tarkoittaisi sitä, että myös Valioliigan viidenneksi yltävä seura pääsee osallistumaan ensi kaudella Mestarien liigaan, sillä liigassa toisena olevan Cityn edustusoikeus siirtyy sarjataulukossa pykälän alaspäin. Tällä hetkellä viidentenä on Cityn paikallisvastustaja Manchester United.

Tulopuolen lisäksi kolhaisun saisi Manchester Cityn maine huippupelaajien silmissä, sillä Mestarien liigassa pelaaminen on monelle tähtipelaajalle elintärkeä porkkana pelipaikkaa valitessa.

Valioliigassa uhkana pistemenetys tai siirtokielto

The Timesin mukaan Valioliiga odottaa niin ikään CAS:n päätöstä Manchester Cityn tapauksessa. Lehden tietojen mukaan liiga on valmis antamaan omat sanktionsa Cityn harhaanjohtavasta kirjanpidosta vuosina 2013–2016.

Mahdollisina rangaistuksina pidetään ainakin pistemenetystä, tuntuvaa sakkoa tai siirtokieltoa, mutta liigamestaruuksien riisuminen ei kuitenkaan ole harkinnassa.

Manchester City on voittanut Valioliigan vuosina 2012, 2014, 2018 ja 2019. Seura siirtyi Abu Dhabin kuningasperheeseen kuuluvan sheikki Mansourin hallinnoiman sijoitusyhtiön omistukseen vuonna 2008.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja