FC Barcelonan "tuhon arkkitehti" joutuu vastaamaan teoistaan – seura toimittaa tietonsa syyttäjälle

FC Barcelona on ryhtynyt oikeustoimiin seuran entistä puheenjohtajaa Josep Maria Bartomeua ja hänen johtamaansa hallitustaan vastaan.

Seuran keskiviikkona julkaiseman tiedotteen mukaan Bartomeun toiminnassa havaittiin tutkinnan jälkeen "mahdollisia epäjohdonmukaisuuksia".

FC Barcelonan nykyinen puheenjohtaja Joan Laporta käynnisti taloudellisen selvityksen ja palkkasi yritystoimintaan erikoistuneita etsiviä tutkimaan edellisen seurahallituksen toimintaa vajaa vuosi sitten.

Seuran tiedotteen mukaan tutkinnan tulokset julkistetaan 13. helmikuuta. Samassa yhteydessä aiotaan myös avata yksityiskohtia seuran tekemästä oikeuskanteesta.

Bartomeu ei ole vielä kommentoinut seuran ulostuloa. Hän on aiemmin kiistänyt toimineensa seuran johdossa epäeettisesti tai laittomasti.

Viime elokuussa Laporta kertoi Barcelonan maksaneen Bartomeun aikakaudella kohtuuttomia summia rahaa välikäsille, jotka työskentelivät pelaajien seurasiirtojen eteen.

Bartomeu joutui pidätetyksi viime vuoden maaliskuussa, kun poliisi tutki syytöksiä sopimattomasta johtamisesta ja liikekorruptiosta. Myös seuran toimistotilat kotistadion Camp Noulla joutuivat ratsatuksi.

Tuolloinen poliisitutkinta oli saanut sytykkeensä "Barcagatesta". Tapauksessa seuraa syytettiin siitä, että se oli palkannut markkinointiyrityksen järjestämään peiteoperaation sosiaalisessa mediassa niitä vastaan, jotka suhtautuivat avoimen kriittisesti seuran toimintaa ja silloista johtoa kohtaan.

Peiteoperaation kohteina oli myös seuran vaikutusvaltaisimpia pelaajia.

Laittomuuksien lisäksi Bartomeua on syytetty FC Barcelonan urheilullisesta syöksykierteestä ja rahojen tuhlaamisesta, joka on ajanut menestyksekkään katalonialaisen instituution valtaviin taloudellisiin vaikeuksiin sekä pitkälle yli miljardin euron velkataakkaan.

Bartomeu on aiemmin puolustanut aikaansa Barcelonan johdossa paikallisen urheilulehden Sportin haastattelussa.

– Johtajuuskautemme ei ollut katastrofaalinen, ja La Liga, Uefa sekä verotarkastajat vahvistavat sen.

– Teimme 180 miljoonaa euroa voittoa, ja Forbes arvioi seuramme maailman rikkaimmaksi. Tämä tunnollinen ja täsmällinen johtokausi päättyi ennen aikojaan pandemian saavuttua, mikä johti yli 500 miljoonan euron tulonmenetyksiin, Bartomeu totesi.

FC Barcelonan taloudellista ja urheilullista alasajoa on kuvannut erinomaisesti brittikirjoittaja Simon Kuper alkusyksystä julkaistussa kirjassaan The Barcelona Complex: Lionel Messi and the Making--And Unmaking--Of the World's Greatest Soccer Club.

Kuper kertoo kirjassaan seikkaperäisesti, miten seura tuhlasi rahaa  muun muassa epäonnistuneisiin pelaajahankintoihin ja nosti jatkuvasti Lionel Messin palkkaa tähtitieteellisiin mittoihin juuri Josep Maria Bartomeun vahtivuorolla.

Äärimmäisen politisoituneen seuran puheenjohtajan paikka on ollut tuulinen aiemminkin. Laportan ensimmäisen puheenjohtajakauden seuraaja ja Bartomeun edeltäjä Sandro Rosell istui tutkintavankeudessa lähes kaksi vuotta seuran siirtoihin liittyneiden talousepäselvyyksien vuoksi.

Rosell vapautettiin tutkintavankeudesta lopulta ilman syytteitä huhtikuussa 2019.

Lue myös:

    Uusimmat