Malttia käytettyjen autojen maahantuontiin

Autoalan keskusliitto AKL varoittaa tekemästä radikaaleja muutoksia käytettyjen autojen maahantuonnin verotukseen. EU-säännöt kieltävät jäsenmaita suojelemasta veroin ja maksuin omia tuotteitaan tai jotakin muuta tuotantoa.

Tätä nykyä maahan tuotavia käytettyjä autoja verotetaan niin raskaasti, että niiden maahantuonti ei kannata. Monet kuluttajat haluaisivat ostaa käytetyn auton Euroopasta, josta sen voi saada huomattavasti halvemmalla kuin Suomesta. Ruotsissa käytettyjen autojen maahantuontia on jo helpotettu. AKL:n mukaan samalla puututtiin myös uusien autojen verotukseen.

AKL:n on katsottu puolustavan omaa reviiriään, sillä se ottaa uuden ostajan vanhan auton osana kauppahintaa. Liiton toimitusjohtajan Harri Nykäsen mukaan ala kyllä sopeutuisi kertarysäykseenkin, mutta hänen mielestään se ei ole sen paremmin kuluttajien, verottajan kuin autokauppiaankaan etu.

Nykäsen mukaan muutoksia olisi haettava maltillisesti ja samalla olisi pienenettävä uusien autojen veroa. Hän toivoo myös sellaista mallia, joka kannustaisi uudehkojen käytettyjen autojen maahantuontia.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat