Mainos

Malawilaiset surullisia kouluhankkeen kaatumisesta: Madonna, selitä meille

Pellolla ei liiku mikään muu kuin tuulen puhaltama pöly. Vielä runsas vuosi sitten kaikki oli toisin: täällä oli joukoittain ihmisiä, puskutraktoreita, kansainvälisiä televisioryhmiä ja lähes kaikki Malawin silmäätekevät. Ja ennen kaikkea täällä oli Madonna.

Popin supertähti muurasi kirkkaiden valojen loisteessa ja paahtavan auringon alla peruskiven tyttökouluunsa. Juuri mitään muuta täällä ei koskaan muurattukaan, vaikka peruskiveen olikin kaiverrettu ylväät sanat: Uskalla unelmoida.

– Tästä on tullut pelkkä aukio, jolla potkitaan palloa, sanoo kyläpäällikkö Binson Kalenga.

Ollaan Chinkotassa Malawissa. Rutiköyhässä maassa Kaakkois-Afrikassa, jota suurin osa maailman ihmisistä ei osaa edes sijoittaa kartalle. Tänne piti nousta Madonnan rahoituksella tyttökoulu, mutta nyt koko projekti on haudattu yhtä syvälle kuin koulun peruskivi.

Toiminta jatkuu oikeussaleissa. Tähden erottamat työntekijät ovat haastaneet Madonnan oikeuteen, Yhdysvaltojen verovirasto on haastanut Madonnan oikeuteen ja Malawissa tutkitaan, mitä oikein tapahtui ja kuka veti välistä, kun koulua varten hankittiin maata. Rahaa on käytetty miljoonia, mutta mitään ei ole tapahtunut.

"Hyvä idea, huono toteutus"

Tsiyent Foroyati, 52, istuu maassa kotinsa edessä. Ennen kuin Foroyatin perheen viljelymaat ostettiin koulua varten, hän ei ollut koskaan kuullutkaan Madonnasta. Maasta maksettiin 39000 kwachaa (vajaat 182 euroa), vaikka pyyntö oli kolme miljoonaa kwachaa (runsaat 13800 euroa).

Nyt perheellä ei ole maata, vaan he vuokraavat eekkerin kokoista maatilkkua 5000 kwachalla (23 eurolla).

– Olisin vihainen, vaikka rakennustyöt jatkuisivatkin. Mitä me nyt viljelemme? Vaikka saisimme maamme takaisin, se on nyt sellaisessa kunnossa, että sitä on lähes mahdotonta viljellä, suree Foroyati.

Namitessa, maan pääkaupungin Lilongwen länsipuolella, sijaitsee pop-ikonin rahoittama Mphandulan lastenavun keskus, joka ruokkii päivittäin yli 200 lasta. Keskuksen seinällä komeilee haalistunut kuva Madonnasta ja hänen ex-miehestään Guy Ritchiestä.

–Kun näin kuuluisa ihminen tulee tänne, useimmat ihmiset ajattelevat vain rahaa. Idea oli hyvä: hänellä oli hyviä ajatuksia, mutta kun niitä piti soveltaa käytäntöön, oltiinkin jo vaikeuksissa, kiteyttää aluejohtaja Paul Kalilombe.

"Haluamme vastauksia"

Kyläpäällikkö Kalenga haluaa nyt vastauksia, ja hän haluaa niitä Madonnalta itseltään.

– Olimme onnellisia, kun tapasimme ihmisen, joka halusi auttaa meitä. Toivotimme hänet tervetulleeksi, yhdeksi meistä.

– Nyt sydämemme on särkynyt, koska olemme kuulleet huhuja koko projektin hautaamisesta. Vaadimme, että Madonna tulee ja kertoo meille, mitä on tapahtunut. Ei enää juoruja: haluamme, että hän tulee tänne ja selvittää asiat.

(MTV3 - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.