Makuuhuoneen seinälle paneelisuojus

Nikkarointivinkkinä on tällä kertaa makuuhuoneen seinään, sängyn pitkälle sivulle tehtävä suojus. Teemme sen paneloimalla, materiaalina on 10 % -valkolakalla lakattu kuusipaneeli. Pystypaneloinnin ympärille tulee kehys, johon käytetään samalla tavalla käsiteltyä 21 x 95 mm höylätty lautaa.

Valmiiksi oikeaan mittaan katkotut paneelilaudat ladotaan lattialle ponttiinsa tiukaksi riviksi. Näin saadaan tarkastettua paneloinnin mahdollisimman täsmällinen etenemä. Kun tiedetään haluttu suojuksen pituus, voidaan samalla päättää, kuinka mahdolliset kavennukset on paras tehdä rivin äärimmäisiin lautoihin - yleensähän on siisteintä, jos päissä on samanlevyiset laudat.

Paneelilaudat kiinnitetään vaakasuoriin koolauspuihin, jotka ovat 45 x 45 mm höylättyä tavaraa. Koska suojan korkeus on 120 cm, niitä kiinnitetään kolme kappaletta jolloin väliksi tulee noin 60 cm. Päihin tuli samasta tavarasta pystysuuntaiset kalikat, joihin myöhemmin kiinnitetään paneelia kiertävän kehikon pystylaudat.

Ennen koolauspuiden kiinnittämistä seinään porataan sekä ylimpään vaakapuuhun että pystysuoriin laitakalikoihin - kaikkien ulompaan, seinästä kauemmaksi tulevaan reunaan - läpireiät kehikon lautojen kiinnitystä varten. Näin ne on helppo kiinnittää ruuveilla, joiden pituus luonnollisesti lasketaan sopivaksi, etteivät ne kurkkaa läpi.

Tässä alla oli kiviseinä, joten koolauspuiden kiinnitykseen käytettiin poraa ja 8 mm muovitulppia; ruuvit olivat 5 x 80 mm. Puu- tai levyrakenteiseen seinään ne voitaisiin ruuvata suoraan runkotolppiin. Mutta oli seinä mitä materiaalia hyvänsä, aina on muistettava tutkia ensin tarkasti, kulkeeko sen sisällä vesi- tai sähköjohtoja!

Kehikon lautojen päät sahattiin jiiriin kaapparisirkkelillä ja kiinnitettiin edellä mainittujen reikien kautta ruuveilla koolauslautoihin.

Tämän jälkeen alettiin kiinnittää paneelilautoja paikalleen. Koska laudat oli katkaistu tarkasti suoraan kulmaan, oli ne helppo tiukata ylintä lautaa vasteen ja saada aikaan lähes vesitiivis sauma, joka ei tarvinnut peitteekseen minkäänlaista listaa.

Paneelauksen suunta oli määritelty kulkemaan pääkatselusuuntaan, ovelle urospontti edellä. Silloin naarasponttiin mahdollisesti jäävä, pikkuruinen rako ei varmasti jää häiritsemään silmää, vaikka laudat ajan saatossa hiukan eläisivätkin - varsinkin kuusilaudallahan on jonkin verran tätä taipumusta. Halutessaan tätä kieroilua voi ehkäistä myös laittamalla paneelilautojen ja kolauspuun väliin liimaa. Nyt sitä laitettiin vain viimeiseen väliin: koska mennään urospontti edellä, viimeisestä laudasta on sahattava naaraspontin alempi huuli pois, jotta sen saa asetettua paikalleen.

Työn edetessä on aika ajoin tarkastettava mittanauhalla etäisyys paneloinnin ylä- ja alareunasta etenemäsuunnan päätyyn. Tällä varmistetaan, että panelointi etenee pystysuorana.

Tällainen valmiiksi valkolakattu paneeli on parasta pyrkiä ampumaan kiinni piilosta, eli viimeistelynaulaimella urospontin reunasta. Alareunan päällehän tulee jalkalista, joten sieltä kiinnityksen voi ampua vaikkapa pinnasta, koska se kuitenkin tulee jäämään piiloon. Näin sen kohdalle saadaan aikaan hiukan vahvempi kiinnitys. Jalkalista kiinnitettiin kaikkein viimeiseksi: kehikon sisään mitattiin pätkä samaa listaa, jolla huoneen muutkin lattianrajat oli kierretty.

Tässä käytetyn lisäksi suojuksen voi tietysti valmistaa monesta muustakin paneelista - vaihtoehtoja on paljon. Työohjeita ja ehdotuksia saa hyvin varustellun puutavaraliikkeen tarjoamista esitteistä.

Lisätietoja: www.puuinfo.fi

(JKA 7.4.2006)

Lue myös:

    Uusimmat