Mainos

Maksuton päivähoito säilyy

Hallitus ei luovukaan kaikkein vähävaraisimmille tarkoitetusta päivähoidosta.

Lasten päivähoidon nollamaksuluokka säilyy myös jatkossa. Hallitus pyörtää näin viime keväänä kovasanaista arvostelua herättäneen suunnitelmansa.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) perusteli hanketta alun perin sillä, että päivähoitoa pyritään ohjaamaan osapäiväpaikalle perheissä, joissa vanhemmat tai toinen vanhemmista on kotona samaan aikaan kun lapsi on hoidossa.

Nyt samaan pyritään päivähoitoasetuksen muutosesityksellä. Vanhemmille kaavaillaan oikeutta vaihtaa lapsen osapäiväpaikka kokopäiväpaikaksi jo seuraavana päivänä, jos syynä on vanhemman työllistyminen tai opiskelu. Näin kokopäiväpaikkaa ei olisi tarvetta pitää vain varmuuden vuoksi.

Kunnilla on nykyisin velvollisuus järjestää kokopäiväpaikka kahdessa viikossa.

Päivähoitomaksut ja koko sosiaali- ja terveydenhuollon maksujärjestelmän uudistus olivat esillä sosiaalipoliittisessa ministeriryhmässä perjantaina. Kaikkien muutosten on määrä tulla voimaan ensi vuoden elokuun alussa.

Ministeriryhmän mukaan päivähoidon vähimmäismaksun ohjaava vaikutus olisi jäänyt olemattomaksi ja sen maksukertymäkin mitättömäksi. Maksun ulkopuolelle olisi joka tapauksessa rajattu useita ryhmiä.

Päivähoitomaksun määräytymisessä käytettävää perhekäsitettä aiotaan uusia. Päivähoitomaksut alenisivat pienituloisilla, monilapsisilla perheillä ja joissakin tapauksissa yksinhuoltajilla.

Ylin päivähoitomaksu nousee nykyisestä 200 eurosta 233 euroon kuukaudessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.